Mniej cukru to młodsze komórki
PAP/Marek Matacz
Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym – ustalili naukowcy z University of California w San Francisco, którzy zaprosili do badania ponad 300 kobiet w średnim wieku, rasy białej oraz czarnej.
Każdy dodatkowy gram cukru ma znaczenie
Średnio – według deklaracji – kobiety spożywały 61,5 grama cukru dodanego dziennie, chociaż rozpiętość w tym względzie była duża: od zaledwie 2,7 do 316 gramów dodanego cukru dziennie. Tabliczka mlecznej czekolady zawiera około 25 gramów cukru dodanego, a puszka coli około 39 gramów – przypomnieli naukowcy. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca, aby dorośli spożywali nie więcej niż 50 gramów dodanego cukru dziennie.
Badacze przyjrzeli się świadczącym o wieku komórek zmianom epigenetycznym (dotyczącym aktywności różnych genów). Okazało się, że im zdrowiej ktoś się odżywiał, tym młodsze były komórki.
Niekorzystne zmiany można było przy tym zauważyć już przy konsumpcji dodatkowego grama cukru dziennie.
– Biorąc pod uwagę, że wzorce epigenetyczne wydają się odwracalne, może się okazać, że eliminacja 10 gramów cukru dodanego dziennie jest równoznaczna z cofnięciem zegara biologicznego o 2,4 miesiąca, jeśli będzie utrzymywana przez pewien czas – stwierdziła współautorka badania, prof. Barbara Laraia.
Korzystna dieta śródziemnomorska
Szczególnie korzystnie działało żywienie według tzw. diety śródziemnomorskiej. Istotne były przy tym składniki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniacze, w tym kluczowe witaminy i minerały.
– Badane przez nas diety są zgodne z obecnymi zaleceniami dotyczącymi zapobiegania chorobom i promowania zdrowia, a zwłaszcza podkreślającymi siłę przeciwutleniających i przeciwzapalnych składników odżywczych – powiedziała dr Dorothy Chiu, główna autorka badania opublikowanego w „JAMA Network Open”.
– Z punktu widzenia medycyny stylu życia to budujące widzieć, jak przestrzeganie tych zaleceń może przyczynić się do zachowania młodszego wieku komórkowego w porównaniu z wiekiem chronologicznym – podkreśliła.
– Wiemy, że wysoki poziom dodanych cukrów wiąże się z pogorszeniem zdrowia metabolicznego i wcześniejszym występowaniem chorób. Cukier działa prawdopodobnie silniej niż jakikolwiek inny czynnik żywieniowy. Teraz wiemy także, że przyspieszone starzenie epigenetyczne leży u podstaw tego związku, a to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, na jakie nadmierne spożycie cukru ogranicza długowieczność – dodała współautorka odkrycia, dr Elissa Epel.