Słodkie napoje zwiększają ryzyko zgonu
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Słodkie napoje nie są bynajmniej dobrym środkiem do uzupełniania płynów, gdyż większość z nich jest wprost przeładowanych pustymi kaloriami. Ich spożywanie niesie za sobą niebezpieczeństwo posiadania dodatniego bilansu energetycznego, który - utrzymywany przewlekle - prowadzi do wzrostu masy ciała ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jak bardzo niebezpieczne są z pozoru niewinne napoje ukazuje publikacja z The JAMA Internal Medicine.
Międzynarodowy, europejski zespół naukowców dokonał analizy danych 451 743 dorosłych pacjentów będących uczestnikami trwającego wciąż badania EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition); obejmuje ono osoby z 10 europejskich państw (Dania, Francja, Niemcy, Grecja, Włochy, Holandia, Norwegia, Hiszpania, Szwecja i Wielka Brytania). Niezbędne dane dotyczące spożycia napojów słodzonych oraz stanu zdrowia uczestników zostały zebrane między 1992 a 2000 rokiem. Średni wiek badanej populacji wyniósł 50,8 lat, większość (71,1%) stanowiły kobiety.
W trakcie średniego okresu obserwacji wynoszącego 16,4 lat (zakres od 11,1 w Grecji do 19,2 we Francji) doszło do 41693 zgonów. Wyższą śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny stwierdzono wśród uczestników, którzy spożywali 2 lub więcej szklanek słodkich napojów dziennie (w porównaniu do osób konsumujących <1 szklanki na miesiąc; współczynnik HR 1,17, p<0,001). Taką zależność wykazano zarówno dla napojów słodzonych cukrem (HR 1,08, p=0,004) jak i napojów sztucznie słodzonych (HR 1,26, p<0,001 ). Co więcej, sztucznie słodzone napoje aż o 52% zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób układ krążenia (p<0,001), gdy są konsumowane w ilości co najmniej 2 szklanek dziennie. Z kolei wypijanie co najmniej jednej szklanki dziennie napoju słodzonego cukrem zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób układu pokarmowego i to o aż 59% (p<0,001).
Edukacja, edukacja, edukacja - bez niej nie da się wyeliminować tak powszechnie występujących złych nawyków w stylu życia. Profilaktyka pierwszorzędowa nie przyniesie skutków od razu, jednak wprowadzana systematycznie i intensywnie z pewnością zbierze dobre żniwo w przyszłości.
W trakcie średniego okresu obserwacji wynoszącego 16,4 lat (zakres od 11,1 w Grecji do 19,2 we Francji) doszło do 41693 zgonów. Wyższą śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny stwierdzono wśród uczestników, którzy spożywali 2 lub więcej szklanek słodkich napojów dziennie (w porównaniu do osób konsumujących <1 szklanki na miesiąc; współczynnik HR 1,17, p<0,001). Taką zależność wykazano zarówno dla napojów słodzonych cukrem (HR 1,08, p=0,004) jak i napojów sztucznie słodzonych (HR 1,26, p<0,001 ). Co więcej, sztucznie słodzone napoje aż o 52% zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób układ krążenia (p<0,001), gdy są konsumowane w ilości co najmniej 2 szklanek dziennie. Z kolei wypijanie co najmniej jednej szklanki dziennie napoju słodzonego cukrem zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób układu pokarmowego i to o aż 59% (p<0,001).
Edukacja, edukacja, edukacja - bez niej nie da się wyeliminować tak powszechnie występujących złych nawyków w stylu życia. Profilaktyka pierwszorzędowa nie przyniesie skutków od razu, jednak wprowadzana systematycznie i intensywnie z pewnością zbierze dobre żniwo w przyszłości.