Spożywanie kawy może znacząco redukować ryzyko rozwoju marskości wątroby
Autor: Mariusz Bryl
Data: 04.04.2016
Źródło: Systematic review with meta-analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis; O. J. Kennedy, P. Roderick, R. Buchanan, J. A. Fallowfield, P. C. Hayes, J. Parkes. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Volume 43, Issue 5, pages 562–574, March 2016.
Marskość wątroby jest schorzeniem szeroko rozpowszechnionym na całym świecie, odpowiadającym każdego roku za ponad milion zgonów. Przeprowadzone dotychczas badania obserwacyjne sugerowały ujemną korelację pomiędzy spożywaniem kawy a zachorowalnością na marskość wątroby. O. Kennedy i wsp. zaprojektowali przegląd systematyczny oraz metaanalizę, podsumowującą dotychczasowe badania traktujące na temat związku spożycia kawy z zachorowalnością na marskość wątroby. Wyniki analizy opublikowano na łamach czasopisma Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
Do analizy włączono 5 badań kohortowych oraz 4 badania kliniczno-kontrolne. W sumie analizą objęto 1990 osób z marskością wątroby oraz 432 133 osób wolnych od tego schorzenia. Przeprowadzona analiza wykazała, iż osoby spożywające dwie filiżanki kawy w ciągu dnia mają istotnie mniejsze ryzyko zachorowania na marskość wątroby, w porównaniu z osobami, które kawy nie spożywały (RR 0.56; 95% CI 0.44–0.68; I2 83.3%). Zależność ta pozostawała istotna zarówno w przypadku niezależnej analizy badań kohortowych (0.58; 95% CI 0.41–0.76; I2 91.1%) jak i kliniczno-kontrolnych (0.52; 95% CI 0.40–0.63; I2 0.0%).
Wykazano ponadto niższą zachorowalność na marskość alkoholową (0.62; 95% CI 0.51–0.73; I2 0%) oraz umieralność z powodu marskości wątroby (0.55; 95% CI 0.35–0.74; I2 90.3%) wśród osób spożywających dwie filiżanki kawy dziennie, w porównaniu z osobami, które kawy nie spożywały.
Reasumując, autorzy badania wykazali, iż wzrastające spożycie kawy może znamiennie redukować zachorowalność na marskość wątroby.
Wykazano ponadto niższą zachorowalność na marskość alkoholową (0.62; 95% CI 0.51–0.73; I2 0%) oraz umieralność z powodu marskości wątroby (0.55; 95% CI 0.35–0.74; I2 90.3%) wśród osób spożywających dwie filiżanki kawy dziennie, w porównaniu z osobami, które kawy nie spożywały.
Reasumując, autorzy badania wykazali, iż wzrastające spożycie kawy może znamiennie redukować zachorowalność na marskość wątroby.