Średniołańcuchowe trójglicerydy poprawiają funkcjonalność osób w podeszłym wieku
Autor: Marta Koblańska
Data: 02.08.2019
Źródło: Damian Matusiak/https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqz138/5537100?redirectedFrom=fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4066461/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5209465/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805166/
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Sarkopenia to niezamierzona utrata masy i siły mięśniowej, co z kolei obniża ich funkcjonalność. Począwszy od czwartej dekady życia masa i siła mięśni szkieletowych spadają liniowo, przez co aż do 50% masy zostaje utracone w ósmej dekadzie życia. Predysponuje to do zachorowania na przewlekłe schorzenia oraz skutkuje zwiększoną insulinoopornością, odczuwaniem zmęczenia i upadkami.
Na łamach The American Journal of Clinical Nutrition przedstawiono wyniki badania, w którym grupa naukowców podjęła się próby hamowania sarkopenii u 64 osób w wieku 85,5±6,8 lat. Badaną populację podzielono na trzy grupy: w pierwszej suplementowano L-leucynę (1,2g/d), cholekalcyferol (20μg/d) oraz średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT, 6g/d), w drugiej wyłącznie średniołańcuchowe trójglicerydy w podanej dawce, a w trzeciej długołańcuchowe trójglicerydy (6g/d). Zmiany w masie mięśniowej, ich sile, funkcji oraz aktywności życiowej sprawdzono na początku badania, po 1,5 i 3 miesiącach od rozpoczęcia i 1,5 miesiąca po zakończeniu eksperymentu.
Już 3-miesięczna suplementacja średniołańcuchowych trójglicerydów skutkowała istotną poprawą siły i funkcjonalności mięśni, mierzone przy pomocy 30-sekundowych testów. Ponadto pacjenci otrzymujący MCT o 7,5% poprawili swoje wyniki w Functional Independence Measure (jest to test, który został zaprojektowany do pomiaru niepełnosprawności fizycznej i poznawczej). Poprawa funkcjonalności mięśni to nie jedyna korzyść, jaką przynoszą MCT. Udowodniono, że ich spożywanie moduluje metabolizm tłuszczów, co objawia się zmniejszeniem stężenia triglicerydów i cholesterolu. Ponadto pomagają w redukcji masy ciała, w tym otyłości brzusznej. Ich bogatym źródłem są kokosy oraz produkty pokrewne, takie jak wiórki, mleka i oleje.
Już 3-miesięczna suplementacja średniołańcuchowych trójglicerydów skutkowała istotną poprawą siły i funkcjonalności mięśni, mierzone przy pomocy 30-sekundowych testów. Ponadto pacjenci otrzymujący MCT o 7,5% poprawili swoje wyniki w Functional Independence Measure (jest to test, który został zaprojektowany do pomiaru niepełnosprawności fizycznej i poznawczej). Poprawa funkcjonalności mięśni to nie jedyna korzyść, jaką przynoszą MCT. Udowodniono, że ich spożywanie moduluje metabolizm tłuszczów, co objawia się zmniejszeniem stężenia triglicerydów i cholesterolu. Ponadto pomagają w redukcji masy ciała, w tym otyłości brzusznej. Ich bogatym źródłem są kokosy oraz produkty pokrewne, takie jak wiórki, mleka i oleje.