Witamina D i estrogen korzystne u kobiet po menopauzie
Autor: Marta Koblańska
Data: 14.06.2019
Źródło: MK/Sciencedaily
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Witamina D oraz estrogen wykazały dobrze udokumentowany wpływ w zakresie poprawy wytrzymałości kości u kobiet. Nowe badanie chińskie sugeruje, że ta sama kombinacja mogłaby zapobiec zespołowi metabolicznemu, który zwiększa ryzyko zawału, udaru oraz cukrzycy u kobiet po menopauzie.
Zespół metaboliczny pojawił się jako główny problem zdrowia publicznego. Dotyka od 30 do 60 procent kobiet po menopauzie na całym świecie. Ryzyko otyłości brzusznej oraz chorób serca, które prowadzą do problemów z metabolizmem istotnie wzrasta wraz z wiekiem i wydaje się być związane z mniejszym wydzielaniem estrogenu w okresie pomenopauzalnym. To spowodowało, że badacze rekomendują leczenie estradiolem kobiet w celu zapobiegania zawałowi serca.
Podobnie stężenie witaminy D wiąże się z kilkoma objawami zespołu metabolicznego, w tym otyłością, hiperglikemią, opornością na insulinę oraz cukrzycą typu 2. Suplementacja witaminą D wykazała redukcję ryzyka metabolicznego w ciągu 20 lat.
Ponieważ korzyści ze stosowania witaminy D oraz estrogenu zostały udokumentowane w odniesieniu do zdrowia kości, badacze z Chin postawili hipotezę, że podobnie mogą dobrze wpływać na metabolizm. Prowadzone badanie objęło 616 kobiet po menopauzie w wieku 49-86 lat. Na początku badania nie przyjmowały one estrogenu i witaminy D lub wapnia, co doprowadziło do wniosku istnienia pozytywnej korelacji między witaminą D a estradiolem. Wyższe stężenie witaminy D wiązało się z pożądanym profilem lipidowym, ciśnieniem krwi oraz poziomem cukru. Estradiol obniżał cholesterol, triglicerydy oraz ciśnienie krwi. Wyniki te sugerują, że niedobór zarówno witaminy D jaki i estrogenu odgrywają rolę w rozwoju zespołu metabolicznego u kobiet po menopauzie.
Podobnie stężenie witaminy D wiąże się z kilkoma objawami zespołu metabolicznego, w tym otyłością, hiperglikemią, opornością na insulinę oraz cukrzycą typu 2. Suplementacja witaminą D wykazała redukcję ryzyka metabolicznego w ciągu 20 lat.
Ponieważ korzyści ze stosowania witaminy D oraz estrogenu zostały udokumentowane w odniesieniu do zdrowia kości, badacze z Chin postawili hipotezę, że podobnie mogą dobrze wpływać na metabolizm. Prowadzone badanie objęło 616 kobiet po menopauzie w wieku 49-86 lat. Na początku badania nie przyjmowały one estrogenu i witaminy D lub wapnia, co doprowadziło do wniosku istnienia pozytywnej korelacji między witaminą D a estradiolem. Wyższe stężenie witaminy D wiązało się z pożądanym profilem lipidowym, ciśnieniem krwi oraz poziomem cukru. Estradiol obniżał cholesterol, triglicerydy oraz ciśnienie krwi. Wyniki te sugerują, że niedobór zarówno witaminy D jaki i estrogenu odgrywają rolę w rozwoju zespołu metabolicznego u kobiet po menopauzie.