Wytyczne WHO 2015 spożycia cukrów przez dorosłych i dzieci
Autor: Andrzej Kordas
Data: 04.05.2015
Źródło: WHO 2015; Guideline: Sugars Intake for Adults and Children. ISBN-13: 978-92-4-154902-8
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO, World Health Organization) opublikowała w liczącym 59 stron dokumencie trzy wytyczne spożycia cukru przez dorosłych i dzieci.
Są one oparte na definicji „wolnych cukrów” (free sugars), tj. monosacharydów i disacharydów – tutaj nazywanych cukrami.
1. Zaleca się zmniejszone spożycie cukrów w ciągu całego życia.
2. Zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, należy zmniejszyć udział cukrów w diecie do poniżej 10% wartości kalorycznej.
3. Wskazane jest dalsze zmniejszenie w diecie odsetka energii pochodzącej z cukrów do poniżej 5%.
WHO podkreśliła, że cukrami są zarówno mono- i disacharydy dodawane w procesie produkcji pożywienia, jak i naturalnie w nim obecne. W krajach, w których spożycie cukrów jest mniejsze niż zalecone przez WHO, nie należy zwiększać udziału cukrów w diecie. Wytyczne zostały oparte zarówno na dowodach dotyczących zależności między spożyciem cukrów a masą ciała, jak i na wynikach badań dotyczących epidemiologii próchnicy.
Zmniejszenie udziału cukrów w diecie poniżej 5% podaży kalorycznej jest uzasadnione między innymi przez nowe analizy wskazujące na rolę cukrów w zwiększaniu obciążenia próchnicą skumulowanego w ciągu całego życia. W trakcie leczenia niedożywienia może być zalecone inne spożycie cukrów; rola cukrów w tym zakresie zostanie uszczegółowiona w osobnych rekomendacjach.
Kliknij,by pobrać bezpłatne wytyczne w języku angielskim
1. Zaleca się zmniejszone spożycie cukrów w ciągu całego życia.
2. Zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, należy zmniejszyć udział cukrów w diecie do poniżej 10% wartości kalorycznej.
3. Wskazane jest dalsze zmniejszenie w diecie odsetka energii pochodzącej z cukrów do poniżej 5%.
WHO podkreśliła, że cukrami są zarówno mono- i disacharydy dodawane w procesie produkcji pożywienia, jak i naturalnie w nim obecne. W krajach, w których spożycie cukrów jest mniejsze niż zalecone przez WHO, nie należy zwiększać udziału cukrów w diecie. Wytyczne zostały oparte zarówno na dowodach dotyczących zależności między spożyciem cukrów a masą ciała, jak i na wynikach badań dotyczących epidemiologii próchnicy.
Zmniejszenie udziału cukrów w diecie poniżej 5% podaży kalorycznej jest uzasadnione między innymi przez nowe analizy wskazujące na rolę cukrów w zwiększaniu obciążenia próchnicą skumulowanego w ciągu całego życia. W trakcie leczenia niedożywienia może być zalecone inne spożycie cukrów; rola cukrów w tym zakresie zostanie uszczegółowiona w osobnych rekomendacjach.
Kliknij,by pobrać bezpłatne wytyczne w języku angielskim