Zaćma i witamina C - meta-analiza badań
Autor: Andrzej Kordas
Data: 21.04.2015
Źródło: Acta Ophthalmol. 2015 Mar 4. doi: 10.1111/aos.12688. Association of vitamin C with the risk of age-related cataract: a meta-analysis. Wei L1, Liang G, Cai C, Lv J.
Czy rzeczywiście zwiększone spożycie witaminy C może chronić przed rozwojem zaćmy?
Do tej pory w literaturze medycznej nie było jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o zasadność zalecania witaminy C w prewencji rozwoju zaćmy. Problem ten postanowili dokładnie przeanalizować chińscy naukowcy. Wyniki ich pracy opublikowane zostały w Acta Ophtalmologica. W magazynie tym znajduje się meta-analiza zawierająca podsumowanie wiedzy dotyczącej zastosowania witaminy C w profilaktyce zaćmy.
Praca oparta jest na analizie artykułów wyszukiwanych za pomocą baz PubMed oraz Webscience. W sumie w 15 artykułach udało się znaleźć opisy 20 badań zajmujących się spożyciem witaminy C oraz 10 badań dotyczących poziomu kwasu askorbinowego w surowicy. Okazało się, że ryzyko względne (RR) dla zdiagnozowania zaćmy wynosiło 0,814 przy porównaniu między grupą osób o najwyższym i najniższym poziomie spożycia witaminy C. Dodatkowo, wykazano znamienny związek między ryzykiem zaćmy a grupami o najwyższym i najniższym poziomie witaminy C w surowicy [0.704 (0.564-0.879)]. Odwrotny związek wykazano także między poziomem kwasu askorbinowego w surowicy a zaćmą jądrową oraz zaćmą podtorebkową tylną.
Na podstawie wyników przeprowadzonej meta-analizy jej autorzy wskazują, że wyższe spożycie witaminy C oraz jej wyższy poziom w surowicy mogą być odwrotnie proporcjonalnie związane z ryzykiem wystąpienia zaćmy. Stąd też, według badaczy, witamina C powinna być zalecana w prewencji zaćmy.
Praca oparta jest na analizie artykułów wyszukiwanych za pomocą baz PubMed oraz Webscience. W sumie w 15 artykułach udało się znaleźć opisy 20 badań zajmujących się spożyciem witaminy C oraz 10 badań dotyczących poziomu kwasu askorbinowego w surowicy. Okazało się, że ryzyko względne (RR) dla zdiagnozowania zaćmy wynosiło 0,814 przy porównaniu między grupą osób o najwyższym i najniższym poziomie spożycia witaminy C. Dodatkowo, wykazano znamienny związek między ryzykiem zaćmy a grupami o najwyższym i najniższym poziomie witaminy C w surowicy [0.704 (0.564-0.879)]. Odwrotny związek wykazano także między poziomem kwasu askorbinowego w surowicy a zaćmą jądrową oraz zaćmą podtorebkową tylną.
Na podstawie wyników przeprowadzonej meta-analizy jej autorzy wskazują, że wyższe spożycie witaminy C oraz jej wyższy poziom w surowicy mogą być odwrotnie proporcjonalnie związane z ryzykiem wystąpienia zaćmy. Stąd też, według badaczy, witamina C powinna być zalecana w prewencji zaćmy.