Zastosowanie wysokich dawek kwasów omega-3 u pacjentów z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym: wyniki badania STRENGTH
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
W badaniu o akronimie STRENGTH oceniono, czy zastosowanie wysokich dawek kwasów omega-3 (kwasów dokozaheksaenowego i eikozapentaenowego) zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe. Do badania zrandomizowano pacjentów z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym, hipertriglicerydemią i niskimi poziomami cholesterolu HDL. Wszyscy uczestnicy byli leczeni statynami.
Uczestnicy byli randomizowani do kwasów omega-3 w dawce 4 g/24h lub do stosowania oleju kukurydzianego. Pierwszorzędowym punktem końcowym był odsetek uczestników w obu grupach, w których doszło do poważnego zdarzenia sercowo-naczyniowego (ang. major adverse cardiovascular events, MACE), zdefiniowanego jako wystąpienie śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych, ostrego zespołu wieńcowego, udaru lub potrzeby zabiegu w obrębie tętnic wieńcowych.
W badaniu 6539 osób zrandomizowano do ramienia interwencyjnego i tyle samo do grupy kontrolnej. Badanie przedwcześnie przerwano, gdy analiza danych po wystąpieniu 1384 (z 1600 ostatecznie planowanych) pierwszorzędowych zdarzeń wykazała małe prawdopodobieństwo korzyści klinicznych z zastosowania kwasów omega-3 w porównaniu z olejem kukurydzianym: MACE zaobserwowano u 12% pacjentów z grupy interwencyjnej i 12,2% z grupy kontrolnej (HR=0,99; 95% CI: 0,90-1,09). Zastosowanie kwasów omega-3 było związane z częstszym występowaniem działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego w porównaniu z olejem kukurydzianym (24,7% vs. 14,7%).
Zastosowanie kwasów omega-3 w wysokiej dawce nie przynosiło korzyści w zakresie MACE u pacjentów z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym w porównaniu z olejem kukurydzianym.
CI – Confidence Interval (pl. przedział ufności), HR – Hazard Ratio (pl. hazard względny)
W badaniu 6539 osób zrandomizowano do ramienia interwencyjnego i tyle samo do grupy kontrolnej. Badanie przedwcześnie przerwano, gdy analiza danych po wystąpieniu 1384 (z 1600 ostatecznie planowanych) pierwszorzędowych zdarzeń wykazała małe prawdopodobieństwo korzyści klinicznych z zastosowania kwasów omega-3 w porównaniu z olejem kukurydzianym: MACE zaobserwowano u 12% pacjentów z grupy interwencyjnej i 12,2% z grupy kontrolnej (HR=0,99; 95% CI: 0,90-1,09). Zastosowanie kwasów omega-3 było związane z częstszym występowaniem działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego w porównaniu z olejem kukurydzianym (24,7% vs. 14,7%).
Zastosowanie kwasów omega-3 w wysokiej dawce nie przynosiło korzyści w zakresie MACE u pacjentów z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym w porównaniu z olejem kukurydzianym.
CI – Confidence Interval (pl. przedział ufności), HR – Hazard Ratio (pl. hazard względny)