123RF
Zmiana diety zapobiega zespołowi słabości u seniorów
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 10.12.2021
Źródło: PAP
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | dieta, zespół słabości |
Regularne spożywanie produktów sprzyjających stanowi zapalnemu, takich jak tłuszcze nasycone czy proste węglowodany, ma związek z rozwojem zespołu słabości u starszych osób – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.
Zespół słabości, nazywany też zespołem kruchości, spowodowany jest zmniejszoną wydolnością narządów i układów, przez co organizm staje się bardziej podatny na czynniki stresowe. W rezultacie zwiększa się ryzyko upadków, złamań, obniżenia sprawności fizycznej i umysłowej, hospitalizacji, a także zgonu.
Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie przeprowadzili badania wśród 1701 stosunkowo zdrowych osób ze średnią wieku wynoszącą 58 lat, z których 55 proc. stanowiły kobiety. Dane na temat sposobu odżywiania zbierano w latach 1998–2001, a informacje dotyczące stanu zdrowia i zespołu słabości w latach 2011–2014. Jadłospis uczestników oceniano pod względem potencjału prozapalnego, stosując wskaźnik DII (Dietary Inflammatory Index).
Badacze ustalili, że z każdym dodatkowym punktem wskaźnika ryzyko rozwoju zespołu słabości w ciągu kolejnych 12 lat zwiększało się o 16 proc.
W przypadku niemal 25 proc. uczestników, których jadłospis zawierał najwięcej produktów prozapalnych, ryzyko wystąpienia zespołu słabości było ponad dwukrotnie wyższe niż u takiej samej liczby uczestników, których dieta zawierała najwięcej produktów o działaniu przeciwzapalnym.
– Te wyniki wskazują, że częste spożywanie produktów bogatych w błonnik i przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E i flawonoidy, może zapobiegać zespołowi słabości u seniorów – skomentowała dr Courtney Millar, autorka analizy.
Tytuł od redakcji
Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie przeprowadzili badania wśród 1701 stosunkowo zdrowych osób ze średnią wieku wynoszącą 58 lat, z których 55 proc. stanowiły kobiety. Dane na temat sposobu odżywiania zbierano w latach 1998–2001, a informacje dotyczące stanu zdrowia i zespołu słabości w latach 2011–2014. Jadłospis uczestników oceniano pod względem potencjału prozapalnego, stosując wskaźnik DII (Dietary Inflammatory Index).
Badacze ustalili, że z każdym dodatkowym punktem wskaźnika ryzyko rozwoju zespołu słabości w ciągu kolejnych 12 lat zwiększało się o 16 proc.
W przypadku niemal 25 proc. uczestników, których jadłospis zawierał najwięcej produktów prozapalnych, ryzyko wystąpienia zespołu słabości było ponad dwukrotnie wyższe niż u takiej samej liczby uczestników, których dieta zawierała najwięcej produktów o działaniu przeciwzapalnym.
– Te wyniki wskazują, że częste spożywanie produktów bogatych w błonnik i przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E i flawonoidy, może zapobiegać zespołowi słabości u seniorów – skomentowała dr Courtney Millar, autorka analizy.
Tytuł od redakcji