Gotowanie na węglu i drewnie zwiększa ryzyko hospitalizacji i zgonu z przyczyn schorzeń układu oddechowego
Autor: Marta Koblańska
Data: 14.11.2018
Źródło: ScienceDaily/MK
Gotowanie posiłków na drewnie i węglu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem hospitalizacji lub zgonu z powodu chorób układu oddechowego, wynika z badania opublikowanego przez American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, czasopisma American Thoracic Society.
Około 3 mld osób na całym świecie żyje w gospodarstwach domowych, które regularnie palą drewnem, węglem lub innymi paliwami stałymi w celu przygotowania posiłków. Paliwa stałe są emitentem wysokich stężeń zanieczyszczeń, w szczególności małych cząsteczek, które przedostają się głęboko do płuc. Zazwyczaj gospodarstwa domowe palące paliwami stałymi są zlokalizowane na terenach wiejskich.
Badacze z Uniwersytetu w Oksfordzie oraz badacze Chińskiej Akademii Nauk Medycznych raportują, że hospitalizacje i zgony z powodu przewlekłych i ostrych schorzeń układu oddechowego są o 36 procent częstsze pośród osób wykorzystujących węgiel i drewno do przygotowania posiłków w porównaniu z osobami mającymi elektryczność lub gaz.
Badacze raportują również, że im dłużej wykorzystuje się palia stałe, tym większe jest ryzyko hospitalizacji lub śmierci z powodu schorzeń układu oddechowego wobec tych, którzy używają gazu lub elektryczności. U osób, które wykorzystywały węgiel bądź drewno przez 40 lat lub dłużej występowało 54 procent wyższe ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu schorzeń układu oddechowego. Osoby, które zmieniły paliwo stałe na paliwa czystego spalania zredukowały ryzyko do poziomu jedynie o 14 procent wyższego niż ci, którzy nigdy nie gotowali na węglu lub drewnie.
Badacze dostosowali swoje odkrycia do wieku płci, statusu socjo-ekonomicznego, biernego palenia, spożywania alkoholu, diety, aktywności fizycznej oraz otyłości.
Badacze przyjrzeli się historii zdrowotnej 280 tys. dorosłych w wieku od 30 do 79 lat, którzy nie chorowali na schorzenia układu oddechowego oraz inne przewlekłe schorzenia w czasie włączenia do badania. Obserwacja trwała 9 lat. W tym czasie 19,823 osoby albo były hospitalizowane albo zmarły z powodu głównych schorzeń układu oddechowego. Spośród tych zdarzeń 10,553 sytuacji było spowodowanych astmą lub POCHP a 7 324 ostrymi infekcjami dolnych dróg oddechowych, głównie zapaleniem płuc.
Badacze z Uniwersytetu w Oksfordzie oraz badacze Chińskiej Akademii Nauk Medycznych raportują, że hospitalizacje i zgony z powodu przewlekłych i ostrych schorzeń układu oddechowego są o 36 procent częstsze pośród osób wykorzystujących węgiel i drewno do przygotowania posiłków w porównaniu z osobami mającymi elektryczność lub gaz.
Badacze raportują również, że im dłużej wykorzystuje się palia stałe, tym większe jest ryzyko hospitalizacji lub śmierci z powodu schorzeń układu oddechowego wobec tych, którzy używają gazu lub elektryczności. U osób, które wykorzystywały węgiel bądź drewno przez 40 lat lub dłużej występowało 54 procent wyższe ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu schorzeń układu oddechowego. Osoby, które zmieniły paliwo stałe na paliwa czystego spalania zredukowały ryzyko do poziomu jedynie o 14 procent wyższego niż ci, którzy nigdy nie gotowali na węglu lub drewnie.
Badacze dostosowali swoje odkrycia do wieku płci, statusu socjo-ekonomicznego, biernego palenia, spożywania alkoholu, diety, aktywności fizycznej oraz otyłości.
Badacze przyjrzeli się historii zdrowotnej 280 tys. dorosłych w wieku od 30 do 79 lat, którzy nie chorowali na schorzenia układu oddechowego oraz inne przewlekłe schorzenia w czasie włączenia do badania. Obserwacja trwała 9 lat. W tym czasie 19,823 osoby albo były hospitalizowane albo zmarły z powodu głównych schorzeń układu oddechowego. Spośród tych zdarzeń 10,553 sytuacji było spowodowanych astmą lub POCHP a 7 324 ostrymi infekcjami dolnych dróg oddechowych, głównie zapaleniem płuc.