Jogurt dziennie dla zdrowych kości
Autor: Marta Koblańska
Data: 29.09.2016
Źródło: Medscape/MK
Zdrowa kobieta po menopauzie spożywająca przynajmniej jeden jogurt dziennie ma niższe BMI, mniej tłuszczu i lepszą gęstość kości – przynajmniej w umiejscowieniach szkieletowych niż kobieta, która nie zjada jogurtów – wynika z nowego badania szwajcarskiego przedstawianego na dorocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Kośćmi i Minerałami.
Kobiety spożywające jogurt charakteryzowały się również mniejszym ubytkiem korowym kości niż kobiety które go nie jadły i było to niezależne od innych czynników wpływających na różnice w gęstości kości takich jak przyjmowanie wapnia, czy aktywność fizyczna. Zdaniem badaczy szwajcarskich jogurt oprócz składników odżywczych, w szczególności takich jak wapń i białko zawiera produkty sfermentowane i probiotyki, które przynoszą potencjalne korzyści kościom i to ma ochronny wpływ na pomenopauzalną korową utratę kości.
Badanie objęło 733 zdrowe kobiety po menopauzie, które przeszły badanie gęstości kości BMD w punkcie odniesienia i 3 lata później. Konsumpcja jogurtu została podzielona na „ nigdy”, „mniej niż jeden dziennie” i „ jeden lub więcej dziennie”. Oceniano także przyjmowane dawki wapnia i białka oraz wartość energetyczną spożycia.
W punkcie odniesienia kobiety konsumujące jogurt wykazywały o 4,4 procent wyższe BMD w odcinku lędźwiowym kręgosłupa niż te, które nie spożywały nigdy jogurtu. Wyniki BMD kości promieniowej były również o 3,4 procent wyższe jak również wyniki dla obszaru korowego kości piszczelowej były o 5,3 procent lepsze pośród kobiet konsumujących jogurt nawet po dostosowaniu rezultatów do BMI, aktywności fizycznej oraz przyjmowania wapnia i białka. Kobiety jedzące jogurt były także szczuplejsze.
W kontynuacji po trzech latach Szwajcarzy odkryli, że utrata BMD w biodrach i kości promieniowej była słabsza u kobiet spożywających jogurt i efekt ten był także niezależny od BMI, aktywności fizycznej i przyjmowania wapnia i białka. Nie zauważono jednak różnic w BMD odcinka lędźwiowego.
Badanie objęło 733 zdrowe kobiety po menopauzie, które przeszły badanie gęstości kości BMD w punkcie odniesienia i 3 lata później. Konsumpcja jogurtu została podzielona na „ nigdy”, „mniej niż jeden dziennie” i „ jeden lub więcej dziennie”. Oceniano także przyjmowane dawki wapnia i białka oraz wartość energetyczną spożycia.
W punkcie odniesienia kobiety konsumujące jogurt wykazywały o 4,4 procent wyższe BMD w odcinku lędźwiowym kręgosłupa niż te, które nie spożywały nigdy jogurtu. Wyniki BMD kości promieniowej były również o 3,4 procent wyższe jak również wyniki dla obszaru korowego kości piszczelowej były o 5,3 procent lepsze pośród kobiet konsumujących jogurt nawet po dostosowaniu rezultatów do BMI, aktywności fizycznej oraz przyjmowania wapnia i białka. Kobiety jedzące jogurt były także szczuplejsze.
W kontynuacji po trzech latach Szwajcarzy odkryli, że utrata BMD w biodrach i kości promieniowej była słabsza u kobiet spożywających jogurt i efekt ten był także niezależny od BMI, aktywności fizycznej i przyjmowania wapnia i białka. Nie zauważono jednak różnic w BMD odcinka lędźwiowego.