Rola błonnika w RZS
Autor: Alicja Kostecka
Data: 24.01.2018
Źródło: Nature Communications/AK
Naukowcy z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) twierdzą, że to nie same bakterie jelitowe, ale ich metabolity wpływają na układ odpornościowy, a zatem mają wpływ na choroby autoimmunologiczne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Naukowcy koncentrują się na propionianach i maślanach - krótkołańcuchowych kwasach tłuszczowych, które powstają podczas procesów fermentacji wywoływanych przez bakterie jelitowe. Kwasy te występują w płynie stawowym i mają istotny wpływ na funkcjonalność stawów.
Naukowcy z FAU wykazali, że dieta bogata w błonnik jest w stanie zmienić bakterie jelitowe w taki sposób, że powstaje więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, w szczególności propionianów. Badacze udowadniają, że większe stężenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych występowało m.in. w szpiku kostnym, gdzie propioniany prowadziły do spadku liczebności osteoklastów, co skutkowało spowolnieniem destrukcji (resorpcji) kości.
Odkrycie to może przyczynić się do opracowania innowacyjnych terapii zapalnych chorób stawów, jak również do leczenia osteoporozy, która często dotyka kobiet po menopauzie. Naukowcy nie podają żadnych konkretnych zaleceń dotyczących diety przyjaznej bakteriom, ale wskazują, że jedzenie musli każdego ranka, jak również wystarczająca ilość owoców i warzyw przez cały dzień, pomaga utrzymać różnorodność gatunków bakterii.
Naukowcy z FAU wykazali, że dieta bogata w błonnik jest w stanie zmienić bakterie jelitowe w taki sposób, że powstaje więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, w szczególności propionianów. Badacze udowadniają, że większe stężenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych występowało m.in. w szpiku kostnym, gdzie propioniany prowadziły do spadku liczebności osteoklastów, co skutkowało spowolnieniem destrukcji (resorpcji) kości.
Odkrycie to może przyczynić się do opracowania innowacyjnych terapii zapalnych chorób stawów, jak również do leczenia osteoporozy, która często dotyka kobiet po menopauzie. Naukowcy nie podają żadnych konkretnych zaleceń dotyczących diety przyjaznej bakteriom, ale wskazują, że jedzenie musli każdego ranka, jak również wystarczająca ilość owoców i warzyw przez cały dzień, pomaga utrzymać różnorodność gatunków bakterii.