Dzieci karmione piersią rzadziej chorują na łuszczycę
Tagi: | łuszczyca, karmienie piersią |
Zwiększonego ryzyka zachorowania na łuszczycę należy poszukiwać już od pierwszych dni życia, i jak wynika z najnowszej publikacji z „British Journal of Dermatology” efekt jest silniejszy niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.
Łuszczyca jest dość częstą, obejmującą 2 do 3 proc. populacji przewlekłą autoimmunologiczną chorobą skóry związaną z ogólnoustrojowym stanem zapalnym i zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. W tej grupie chorych istotnie częściej występuje zespół metaboliczny (co jest skorelowane z ciężkością łuszczycy), a także cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łysienie plackowate, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna i celiakia. Dane literaturowe sugerują, że czynniki środowiskowe, takie jak infekcje, stres , urazy, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu i lit mogą wywoływać reakcję autozapalną za pośrednictwem metylacji DNA u osób predysponowanych genetycznie.
Z powyższych względów zespół naukowców ze Szwecji ocenił, czy karmienie piersią - czyli w pełni naturalny, fizjologiczny i przynoszący ogromne korzyści sposób karmienia dziecka - wpływa na ryzyko zachorowania na łuszczycę oraz oszacował skalę efektu. Korzystając z krajowych baz danych dokonano oceny 16 415 osób urodzonych między 1997 a 1999 rokiem, co do których był znany m.in. status karmienia. Rozpoznanie łuszczycy w późniejszych latach życia ustalono na podstawie szwedzkiego Krajowego Rejestru Pacjentów i Krajowego Rejestru Recept Lekowych.
Wykazano, że osoby karmione piersią mniej niż 4 miesiące i/lub karmione mlekiem modyfikowanym charakteryzowały się odpowiednio 1,84 i 1,88 większym ryzykiem zachorowania. Idąc dalej, karmienie powyżej 4 miesięcy, im trwało dłużej, tym bardziej zmniejszało szansę na zachorowanie, a efekt ochronny utrzymywał się aż do wczesnej dorosłości (co najmniej; follow-up trwa). Dodatkowo wykazano, że zwiększone spożycie ryb, szczególnie z Morza Bałtyckiego, zwiększało niemal 10-krotnie ryzyko wystąpienia łuszczycy. Kolejnym niekorzystnym czynnikiem jest spożywanie mleka krowiego, które 2,5-krotnie zwiększa szanse na wystąpienie łuszczycy.
Jest to jedno z pierwszych badań, które na tak szeroką skalę oceniło wpływ sposobu karmienia w pierwszych miesiącach życia na ryzyko rozwoju łuszczycy. Wyniki z pewnością dostarczają kolejnych silnych argumentów za jeszcze szerszym promowaniem karmienia piersią.