Witamina A chroni przed rakiem kolczystokomórkowym
Z dwóch najczęściej rozpoznawanych złośliwych nowotworów nabłonkowych skóry, rak kolczystokomórkowy (SCC, squamous- cel cancer) odznacza się szybszym wzrostem oraz gorszym rokowaniem. Ze względu na jego obecność w miejscach poddanych przewlekłemu drażnieniu oraz morfologię ( przypomina owrzodzenie) bywa bagatelizowany, co skutkuje dalszym rozwojem choroby nowotworowej.
Jednym z czynników przeciwdziałających patologiom nabłonka skóry jest witamina A (retinol). Bierze ona udział w dojrzewaniu i różnicowaniu się komórek nabłokowych.
Stała się ona także związkiem wiodącym do syntezy leków dermatologicznych ( retinoidów), które są powszechnie stosowane z dobrym skutkiem terapeutycznym.
Czy natomiast sam retinol ma istotne działanie w chorobach skóry?
Badanie kohortowe, opublikowane na łamach JAMA Dermatology wskazuje na statystycznie istotny efekt przyjmowania retinolu w prewencji raka kolczystokomórkowego (SCC).
Badanie zostało przeprowadzone na 48 400 mężczyznach oraz 75 170 kobietach amerykańskich, analizując dane dotyczące diety w ciągu 26- ciu lat. Okazuje się, że wśród osób spożywających większą ilość witaminy A rzadziej występował SCC, ponadto miały one statystycznie istotnie niższe ryzyko zachorowania. W badaniu, oprócz samego retinolu przeanalizowano obecność również innych związków retinolowych w diecie i tak dla witaminy A ryzyko względne (HR, hazard ratio) SCC wynosiło 0.86, dla kryptoksantyny 0.87, a dla likopenu (retinoid obecny w pomidorach), 0.87.
Wyniki wskazują na istotną rolę retinoidów w ochronnym działaniu wobec SCC, istnieje natomiast dalsza potrzeba badań populacyjnych, które odpowiedziałyby na pytanie: Czy związki retinolowe są skuteczną chemioprewencją u chorych zagrożonych SCC?
Stała się ona także związkiem wiodącym do syntezy leków dermatologicznych ( retinoidów), które są powszechnie stosowane z dobrym skutkiem terapeutycznym.
Czy natomiast sam retinol ma istotne działanie w chorobach skóry?
Badanie kohortowe, opublikowane na łamach JAMA Dermatology wskazuje na statystycznie istotny efekt przyjmowania retinolu w prewencji raka kolczystokomórkowego (SCC).
Badanie zostało przeprowadzone na 48 400 mężczyznach oraz 75 170 kobietach amerykańskich, analizując dane dotyczące diety w ciągu 26- ciu lat. Okazuje się, że wśród osób spożywających większą ilość witaminy A rzadziej występował SCC, ponadto miały one statystycznie istotnie niższe ryzyko zachorowania. W badaniu, oprócz samego retinolu przeanalizowano obecność również innych związków retinolowych w diecie i tak dla witaminy A ryzyko względne (HR, hazard ratio) SCC wynosiło 0.86, dla kryptoksantyny 0.87, a dla likopenu (retinoid obecny w pomidorach), 0.87.
Wyniki wskazują na istotną rolę retinoidów w ochronnym działaniu wobec SCC, istnieje natomiast dalsza potrzeba badań populacyjnych, które odpowiedziałyby na pytanie: Czy związki retinolowe są skuteczną chemioprewencją u chorych zagrożonych SCC?