Bieżący numer
Archiwum
Artykuły zaakceptowane
O czasopiśmie
Rada naukowa
Recenzenci
Bazy indeksacyjne
Prenumerata
Kontakt
Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
|
4/2011
vol. 19 streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy
Wpływ diety na ryzyko rozwoju pierwotnego nadciśnienia tętniczego. Zalecenia dietetyczne stosowane w prewencji nadciśnienia tętniczego
Hanna Grabowska
,
Władysław Grabowski
,
Michał Grzegorczyk
,
Agata Flis
,
Aleksandra Gaworska-Krzemińska
,
Krzysztof Narkiewicz
Data publikacji online: 2012/02/23
Pełna treść artykułu
Pobierz cytowanie
ENW EndNote
BIB JabRef, Mendeley
RIS Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero
AMA
APA
Chicago
Harvard
MLA
Vancouver
Problem nadciśnienia tętniczego stanowi istotny czynnik ryzyka zaburzeń sercowo-naczyniowych. Dotyczy 32% Polaków, a 30% jest narażonych na rozwój tej choroby w przyszłości, dlatego istnieje potrzeba wdrażania szeroko zakrojonych działań prewencyjnych. Modyfikacja
stylu życia, w tym zmiana zwyczajów żywieniowych, stwarza szansę redukcji ryzyka rozwoju nadciśnienia. Ważną rolę w tym procesie mogą odegrać pielęgniarki. Aktualne wytyczne obejmują: ograniczenie spożycia soli kuchennej, tłuszczów nasyconych i alkoholu oraz zwiększenie podaży warzyw i owoców. Szczególne znaczenie w prewencji nadciśnienia tętniczego odgrywa dieta DASH, zalecana przez większość towarzystw naukowych na świecie.
Current guidelines include reducing salt, saturated fat and alcohol intake and increasing the supply of vegetables and fruit. DASH diet, recommended by most scientific societies in the world, is of particular importance in the prevention of hypertension. słowa kluczowe:
nadciśnienie tętnicze; dieta; pielęgniarka; profilaktyka |