Współistnienie czerniaka z chorobą Parkinsona
Autor: Alicja Kostecka
Data: 21.07.2017
Źródło: Medscape/AK
Choroba Parkinsona może zaskakująco zwiększać ryzyko zachorowania na czerniaka wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym Mayo Clinic Proceedings. Naukowcy wskazują również, że związek ten jest dwukierunkowy i czerniak także zwiększa ryzyko choroby Parkinsona.
Przyczyną wzrostu zachorowania na czerniaka u osób z chorobą Parkinsona może być stosowany w leczeniu tej ostatniej choroby lek – lewodopa, naturalny aminokwas. W badaniu próbowano zrozumieć, czy lewodopa rzeczywiście jest w tej kwestii kluczowym czynnikiem. Ważne było także ustalenie, czy interakcja ta przebiega w obie strony. Zebrano wszystkie przypadki chorób Parkinsona potwierdzone przez neurologa w hrabstwie Olmsted w stanie Minnesota i sprawdzono częstotliwość występowania czerniaka w porównaniu z grupą kontrolną prawie 3 tysięcy osób bez choroby Parkinsona.
Zidentyfikowano ponad 1,5 tysięcy przypadków czerniaka występującego razem z chorobą Parkinsona. Analiza wykazała, że osoby cierpiące na Parkinsona są czterokrotnie bardziej narażone na czerniaka, a u chorych z czerniakiem występowało cztery razy większe ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Do końca współistnienie obu chorób nie jest jasne. Naukowcy uważają, że czynniki przyczynowe mogą zawierać wspólne nieprawidłowości na poziomie genetycznym, środowiskowym lub odpornościowym.
Zidentyfikowano ponad 1,5 tysięcy przypadków czerniaka występującego razem z chorobą Parkinsona. Analiza wykazała, że osoby cierpiące na Parkinsona są czterokrotnie bardziej narażone na czerniaka, a u chorych z czerniakiem występowało cztery razy większe ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Do końca współistnienie obu chorób nie jest jasne. Naukowcy uważają, że czynniki przyczynowe mogą zawierać wspólne nieprawidłowości na poziomie genetycznym, środowiskowym lub odpornościowym.