Czy łuszczyca wpływa na ryzyko zachorowania na cukrzycę?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 22.01.2014
Źródło: J Am Acad Dermatol. 2014 Jan 8. pii: S0190-9622(13)01278-4. doi: 10.1016/j.jaad.2013.11.023
Tajwańscy naukowcy donoszą, że łuszczyca może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy. Zgodnie z wynikami ich badania, jest ono tym wyższe, im bardziej zaawansowana jest łuszczyca.
W Journal of the American Academy of Dermatology opublikowano wyniki dużego badania zajmującego się związkiem między ciężkością łuszczycy, terapią, towarzyszącymi chorobami a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
W badaniu analizowano dane ponad 14 tysięcy pacjentów chorujących na łuszczycę bądź zdrowych dorosłych znajdujących się w bazie Tawian National Health Insurance Research Database. Następnie w celu analizy zastosowano model regresji Coxa. Po uwzględnieniu towarzyszących chorób i przyjmowanych leków, okazało się, że łuszczyca w niezależny sposób zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy. Dodatkowo jest ono zależne od stopnia ciężkości łuszczycy (ciężka: HR 2,06 [95%CI, 1,58-2,68] vs łagodna HR 1,28 [95% CI, 1,05-1,55]). Do innych niezależnych czynników należał wiek, choroba Cushinga oraz zwiększone dawki tiazydów oraz metotreksatu.
Minusem badania był jednak brak danych w dostępnej bazie dotyczących PASI, diety, otyłości, BMI, aktywności fizycznej oraz rodzinnego występowania cukrzycy, które jak wiadomo, też mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy.
Mimo to, zespól z Taipei zwraca uwagę, że pacjenci z łuszczycą są bardziej zagrożeni zachorowaniem na cukrzycę niż reszta populacji. Warto zwrócić na to uwagę w codziennej praktyce.
W badaniu analizowano dane ponad 14 tysięcy pacjentów chorujących na łuszczycę bądź zdrowych dorosłych znajdujących się w bazie Tawian National Health Insurance Research Database. Następnie w celu analizy zastosowano model regresji Coxa. Po uwzględnieniu towarzyszących chorób i przyjmowanych leków, okazało się, że łuszczyca w niezależny sposób zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy. Dodatkowo jest ono zależne od stopnia ciężkości łuszczycy (ciężka: HR 2,06 [95%CI, 1,58-2,68] vs łagodna HR 1,28 [95% CI, 1,05-1,55]). Do innych niezależnych czynników należał wiek, choroba Cushinga oraz zwiększone dawki tiazydów oraz metotreksatu.
Minusem badania był jednak brak danych w dostępnej bazie dotyczących PASI, diety, otyłości, BMI, aktywności fizycznej oraz rodzinnego występowania cukrzycy, które jak wiadomo, też mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy.
Mimo to, zespól z Taipei zwraca uwagę, że pacjenci z łuszczycą są bardziej zagrożeni zachorowaniem na cukrzycę niż reszta populacji. Warto zwrócić na to uwagę w codziennej praktyce.