Jak cytrusy wpływają na ryzyko czerniaka?
Autor: Andrzej Kordas
Data: 06.08.2015
Źródło: S. Wu, J. Han, D. Feskanich, E. Cho, M. J. Stampfer, W. C. Willett, A. A. Qureshi. Citrus Consumption and Risk of Cutaneous Malignant Melanoma. Journal of Clinical Oncology, 2015; DOI: 10.1200/JCO.2014.57.4111
Nowe badania prowadzone przez Amerykanów sugerują wzrost zagrożenia czerniakiem u osób spożywających duże ilości cytrusów.
Grejpfruty i sok pomarańczowy mają być owocami, których zwiększone spożycie może powodować wzrost ryzyka rozwoju czerniaka. Nowe badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców sugerują, że osoby spożywające owoce bądź sok z pomarańczy średnio przynajmniej 1,6 raza dziennie mają 36% wyższe ryzyko czerniaka niż osoby konsumujące owoce rzadziej niż 2 razy w tygodniu. Badania zostały przeprowadzone w oparciu o analizę zwyczajów żywieniowych ponad 100 000 Amerykanów a ich wyniki opublikowano w Journal of Clinical Oncology.
Zgodnie z nimi, częste spożywanie grejpfrutów oraz soku pomarańczowego ma być związane z częstszym występowaniem czerniaka. Podobnego związku nie potwierdzono w odniesieniu do innych nowotworów. Naukowcy wyjaśniają, że związek ten może wynikać z dużej zawartości furanokumaryn w owocach cytrusowych. Związki te mają sprawiać, że skóra staje się bardziej wrażliwa na światło słoneczne oraz promieniowanie UV.
W badaniu analizowano dane ponad 60 000 kobiet uczestniczących w Nurses' Health Study oraz ponad 40 000 mężczyzn z Health Professionals Follow-Up Study. Obserwacje pacjentów trwały ponad 20 lat. W różnych odstępach czasowych uczestnicy otrzymywali kwestionariusze, w których zbierano informacje dotyczące m.in. spożywania różnych pokarmów oraz historii medycznej badanych. Osoby z nowotworami w wywiadach były wykluczane z analiz. Po ok. 26 latach okresu follow-up czerniaka zdiagnozowano u 1,7% osób (1840 chorych). Związek między występowaniem raka skóry a spożyciem owoców był zaznaczony zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Najwyraźniej był on widoczny dla soku pomarańczowego oraz jedzenia całych pomarańczy. Co ciekawe, spożywanie soku grejpfrutowego i całych pomarańczy nie było związane z podobnymi zależnościami. Warto przy tym zaznaczyć, że zauważony związek był niezależny od wieku, aktywności fizycznej, palenia papierosów czy spożywania kawy. Był on natomiast bardziej wyraźny u osób, które były bardziej podatne na oparzenia skórne w dzieciństwie i które spędzały więcej czasu na wolnym powietrzu.
Zgodnie z nimi, częste spożywanie grejpfrutów oraz soku pomarańczowego ma być związane z częstszym występowaniem czerniaka. Podobnego związku nie potwierdzono w odniesieniu do innych nowotworów. Naukowcy wyjaśniają, że związek ten może wynikać z dużej zawartości furanokumaryn w owocach cytrusowych. Związki te mają sprawiać, że skóra staje się bardziej wrażliwa na światło słoneczne oraz promieniowanie UV.
W badaniu analizowano dane ponad 60 000 kobiet uczestniczących w Nurses' Health Study oraz ponad 40 000 mężczyzn z Health Professionals Follow-Up Study. Obserwacje pacjentów trwały ponad 20 lat. W różnych odstępach czasowych uczestnicy otrzymywali kwestionariusze, w których zbierano informacje dotyczące m.in. spożywania różnych pokarmów oraz historii medycznej badanych. Osoby z nowotworami w wywiadach były wykluczane z analiz. Po ok. 26 latach okresu follow-up czerniaka zdiagnozowano u 1,7% osób (1840 chorych). Związek między występowaniem raka skóry a spożyciem owoców był zaznaczony zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Najwyraźniej był on widoczny dla soku pomarańczowego oraz jedzenia całych pomarańczy. Co ciekawe, spożywanie soku grejpfrutowego i całych pomarańczy nie było związane z podobnymi zależnościami. Warto przy tym zaznaczyć, że zauważony związek był niezależny od wieku, aktywności fizycznej, palenia papierosów czy spożywania kawy. Był on natomiast bardziej wyraźny u osób, które były bardziej podatne na oparzenia skórne w dzieciństwie i które spędzały więcej czasu na wolnym powietrzu.