Otyli potrzebują więcej witaminy D
Autor: Alicja Kostecka
Data: 20.03.2017
Źródło: Carrelli A, Bucovsky M, Horst R et al. Vitamin D Storage in Adipose Tissue of Obese and Normal Weight Women. J Bone Miner Res. 2017 Feb;32(2):237-242. doi: 10.1002/jbmr.2979
Osoby otyłe wymagają większych dawek witaminy D, aby wysycić większą ilość tkanki tłuszczowej, z tego względu mogą być bardziej narażone na niedobór tej witaminy w przypadku niewystarczającej podaży.
Wyniki badań amerykańskich naukowców wskazują na zróżnicowane gromadzenie witaminy D w poszczególnych kompartmentach tkanki tłuszczowej. I tak, stężenia witaminy D w tkance tłuszczowej trzewnej były wyższe, niż w tkance tłuszczowej podskórnej. Nie zaobserwowano różnic w dystrybucji witaminy D w różnych obszarach tkanki tłuszczowej w zależności od masy ciała (osoby otyłe vs osoby z prawidłową masa ciała). Odnotowano natomiast, istotnie większe całkowite zasoby witaminy D w organizmie osób otyłych, w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała. Niezależnie od masy ciała zaobserwowano dodatnią zależność pomiędzy stężeniami 25(OH)D w surowicy, a gromadzeniem witaminy D w tkance tłuszczowej.
Wyniki badania oparto na analizie porównawczej stężeń witaminy D w tkance tłuszczowej osób otyłych i osób o prawidłowej masie ciała, ze szczegółowym uwzględnieniem zawartości witaminy D w tłuszczu trzewnym, tkance podskórnej oraz ocenie całkowitych zasobów witaminy D w organizmie, jak również jej stężeń w surowicy. Badaną populację stanowiły kobiety otyłe, u których wykonywano planowe zabiegi bariatryczne oraz kobiety z prawidłową wagą, u których wykonywano zabiegi operacyjne z powodu łagodnych chorób narządu rodnego. U wszystkich badanych dokonywano oceny składu ciała metodą DXA (ang. dual-energy X-ray absorptiometry), natomiast oceny zawartości witaminy D w tkance tłuszczowej trzewnej i podskórnej metodą spektroskopową.
Wyniki badania oparto na analizie porównawczej stężeń witaminy D w tkance tłuszczowej osób otyłych i osób o prawidłowej masie ciała, ze szczegółowym uwzględnieniem zawartości witaminy D w tłuszczu trzewnym, tkance podskórnej oraz ocenie całkowitych zasobów witaminy D w organizmie, jak również jej stężeń w surowicy. Badaną populację stanowiły kobiety otyłe, u których wykonywano planowe zabiegi bariatryczne oraz kobiety z prawidłową wagą, u których wykonywano zabiegi operacyjne z powodu łagodnych chorób narządu rodnego. U wszystkich badanych dokonywano oceny składu ciała metodą DXA (ang. dual-energy X-ray absorptiometry), natomiast oceny zawartości witaminy D w tkance tłuszczowej trzewnej i podskórnej metodą spektroskopową.