123RF
Fruktoza w krwi na czczo zwiększa ryzyko wystąpienia MAFLD
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 28.03.2023
Źródło: Fan Y, Zhang Y, Chen C, Ying Z, Su Q, Li X, Chen Y. Fasting serum fructose is associated with metabolic dysfunction-associated fatty liver disease: A prospective study Hepatol Res. 2023 Feb 6.doi: 10.1111/hepr.13888
Związek napojów słodzonych cukrem (SSB) z zaburzeniami metabolicznymi został dobrze zbadany. Jednak coraz częściej poza cukrem do żywności trafiają inne słodziki, np. popularny syrop glukozowo-fruktozowy. Zespoł naukowców chińskich postanowił zbadać, czy pojawiająca się fruktoza w surowicy na czczo jest związana z metabolicznie zależną stłuszczeniową chorobą wątroby (MAFLD).
Dane do badania zebrano od pacjentów przychodni w Szanghaju, leczących się w latach 2011–2012 na różne dolegliwości, ale chorobą podstawową była cukrzyca zarówno typu 1, jak i typu 2. Do badania włączono ostatecznie 954 osoby. Stężenie fruktozy w surowicy na czczo mierzono za pomocą zwalidowanej metody chromatografii cieczowej i tandemowej spektrometrii mas.
Uczestników obserwowano średnio przez 3,5 roku. łącznie u 320 z nich (33,5 proc.) wykryto już na początku badań MAFLD. Wraz ze wzrostem poziomu fruktozy w surowicy na czczo o kwartyl częstość występowania MAFLD wzrosła o 27,0 proc., 25,0 proc., 37,4 proc. i 44,5 proc.
Każdy wzrost standardowy poziomu fruktozy w surowicy na czczo był związany z 60-proc. wzrostem ryzyka MAFLD (OR 1,60, 95 proc. CI). Stężenia fruktozy w surowicy na czczo były ściślej związane z 4 składnikami MAFLD (stłuszczenie wątroby, stan przedcukrzycowy, insulinooporność i niski poziom HDL). Naukowcy zbudowali model diagnostyczny o nazwie wskaźnik tłuszczu fruktozowego (AUROC FFI). AUROC FFI wyniósł 0,879 (95 proc. CI) w kohorcie derywacyjnej i 0,827 w kohorcie walidacyjnej. Kolejne badania prospektywne wykazały, że ryzyko wystąpienia MAFLD było 2,26 razy wyższe w grupie kobiet o wysokiej zawartości fruktozy niż w grupie o niskiej zawartości fruktozy wśród uczestniczek (95 proc. CI).
Jak stwierdził zespół badawczy, stężenie fruktozy w surowicy na czczo, które w większości odzwierciedla endogenną fruktozę, było związane z wyższym ryzykiem MAFLD. Model FFI pochodzącego z fruktozy w surowicy na czczo można wykorzystać do przewidywania MAFLD.
Opracowanie: Marek Meissner
Uczestników obserwowano średnio przez 3,5 roku. łącznie u 320 z nich (33,5 proc.) wykryto już na początku badań MAFLD. Wraz ze wzrostem poziomu fruktozy w surowicy na czczo o kwartyl częstość występowania MAFLD wzrosła o 27,0 proc., 25,0 proc., 37,4 proc. i 44,5 proc.
Każdy wzrost standardowy poziomu fruktozy w surowicy na czczo był związany z 60-proc. wzrostem ryzyka MAFLD (OR 1,60, 95 proc. CI). Stężenia fruktozy w surowicy na czczo były ściślej związane z 4 składnikami MAFLD (stłuszczenie wątroby, stan przedcukrzycowy, insulinooporność i niski poziom HDL). Naukowcy zbudowali model diagnostyczny o nazwie wskaźnik tłuszczu fruktozowego (AUROC FFI). AUROC FFI wyniósł 0,879 (95 proc. CI) w kohorcie derywacyjnej i 0,827 w kohorcie walidacyjnej. Kolejne badania prospektywne wykazały, że ryzyko wystąpienia MAFLD było 2,26 razy wyższe w grupie kobiet o wysokiej zawartości fruktozy niż w grupie o niskiej zawartości fruktozy wśród uczestniczek (95 proc. CI).
Jak stwierdził zespół badawczy, stężenie fruktozy w surowicy na czczo, które w większości odzwierciedla endogenną fruktozę, było związane z wyższym ryzykiem MAFLD. Model FFI pochodzącego z fruktozy w surowicy na czczo można wykorzystać do przewidywania MAFLD.
Opracowanie: Marek Meissner