123RF
Suplementacja preparatu bogatego w proteiny przed głównymi posiłkami
Jednym z najistotniejszych elementów postępowania u chorych z cukrzycą jest odpowiednio prowadzone żywienie – bez tego trudno wyobrazić sobie sens prowadzenia jakiejkolwiek farmakoterapii.
Jak pokazuje najnowsza publikacja „Diabetes Research & Care”, niewielki dodatek do diety istotnie poprawia kontrolę choroby.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili randomizowane badanie z pojedynczą ślepą próbą u 18 osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych wcześniej insuliną. Pacjentów przydzielono losowo do spożywania gotowego preparatu proteinowego (hydrolizat białka serwatkowego, 15 g) do wypicia 10 minut przed każdym z trzech głównych posiłków lub do grupy placebo. Następnie przez tydzień kontrolowano glikemię w trybie ciągłym, by określić procent czasu spędzonego powyżej zakresu (>10 mmol/l), w zakresie euglikemicznym (3,9–10,0 mmol/l) bądź poniżej zakresu (<3,9 mmol/l).
Suplementacja preparatu bogatego w proteiny przed głównymi posiłkami istotnie statystycznie zmniejszyła częstość występowania hiperglikemii w ciągu dnia – o 8 ±19 proc. Wydaje się to niewiele, jednak przekłada się to na wzrost czasu spędzonego w normoglikemii aż o mniej więcej 2 godziny dziennie. Średnie dobowe stężenia glukozy we krwi okazały się istotnie (o 0,6±1,2 µmmol/l) niższe w grupie spożywającej 15 g hydrolizatu białka serwatkowego w porównaniu z placebo. Nocna kontrola glikemii w obu grupach pozostała niezmieniona. Tolerancja preparatu była wysoka (>98 proc.) i nie zgłoszono żadnych zdarzeń niepożądanych.
Spożywanie przedposiłkowego „zastrzyku” proteinowego zwiększa odsetek czasu spędzonego w normoglikemii, niemniej przydałaby się zdecydowanie większa populacja, dla której powtórzenie powyższych wyników znacznie zwiększyłoby siłę dowodu.
Takie postępowanie – gdyby powyższy efekt był uzyskiwany w kolejnych badaniach – pozwoliłoby na cenne uzupełnienie farmakoterapii i zmniejszenie kosztów leczenia.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili randomizowane badanie z pojedynczą ślepą próbą u 18 osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych wcześniej insuliną. Pacjentów przydzielono losowo do spożywania gotowego preparatu proteinowego (hydrolizat białka serwatkowego, 15 g) do wypicia 10 minut przed każdym z trzech głównych posiłków lub do grupy placebo. Następnie przez tydzień kontrolowano glikemię w trybie ciągłym, by określić procent czasu spędzonego powyżej zakresu (>10 mmol/l), w zakresie euglikemicznym (3,9–10,0 mmol/l) bądź poniżej zakresu (<3,9 mmol/l).
Suplementacja preparatu bogatego w proteiny przed głównymi posiłkami istotnie statystycznie zmniejszyła częstość występowania hiperglikemii w ciągu dnia – o 8 ±19 proc. Wydaje się to niewiele, jednak przekłada się to na wzrost czasu spędzonego w normoglikemii aż o mniej więcej 2 godziny dziennie. Średnie dobowe stężenia glukozy we krwi okazały się istotnie (o 0,6±1,2 µmmol/l) niższe w grupie spożywającej 15 g hydrolizatu białka serwatkowego w porównaniu z placebo. Nocna kontrola glikemii w obu grupach pozostała niezmieniona. Tolerancja preparatu była wysoka (>98 proc.) i nie zgłoszono żadnych zdarzeń niepożądanych.
Spożywanie przedposiłkowego „zastrzyku” proteinowego zwiększa odsetek czasu spędzonego w normoglikemii, niemniej przydałaby się zdecydowanie większa populacja, dla której powtórzenie powyższych wyników znacznie zwiększyłoby siłę dowodu.
Takie postępowanie – gdyby powyższy efekt był uzyskiwany w kolejnych badaniach – pozwoliłoby na cenne uzupełnienie farmakoterapii i zmniejszenie kosztów leczenia.