Specjalizacje, Kategorie, Działy

ACG: Kawa chroni przed alkoholowym zapaleniem wątroby

Udostępnij:
Ryzyko ostrego alkoholowego zapalenia wątroby jest podwyższone u osób często spożywających alkohol ze specyficznym genotypem, ale spada pod wpływem regularnego picia kawy, wynika z wieloośrodkowego badania prospektywnego.
Choroba występuje rzadko, ale jeśli już wiąże się z wysoką śmiertelnością w krótkim czasie. Badacze odkryli jednak interakcję miedzy genotypem PNPLA3 a piciem kawy, które chroni przed chorobą. Doniesienie zostało zaprezentowane podczas zjazdu American College of Gastroenterology.

W badaniu wzięło udział 189 pacjentów z ostrym alkoholowym zapaleniem wątroby, którzy często spożywali alkohol od co najmniej pól roku oraz 150 pacjentów bez choroby wątroby w grupie kontrolnej, których porównano. Uczestnicy byli zazwyczaj rasy białej, w średnim wieku, z nadwagą. Zostali włączeni do badania miedzy majem 2013 a majem 2016 roku. Kontynuacja trwała 12 miesięcy.

U pacjentów z zapaleniem bilirubina była notowana na poziomie ponad 2 mg/dL, AST – ponad 50 U/L. W grupie kontrolnej AST i ALT były na normalnym poziomie. Genotyp PNPLA3 G/G był bardziej powszechny u osób z zapaleniem niż w grupie kontrolnej. Regularne spożywanie kawy było znacząco niższe w grupie z zapaleniem niż w grupie kontrolnej.

Osoby z genotypem PNPLA3, które regularnie piły kawę wykazywały istotnie niższe ryzyko ostrego zapalenia alkoholowego niż osoby z genotypem G/G, które kawy nie piły. Tym samym osoby z genotypem GG, które często spożywają alkohol i nie piją kawy charakteryzują się najwyższym ryzykiem zapalenia alkoholowego wątroby.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.