ACG: Kawa chroni przed alkoholowym zapaleniem wątroby
Autor: Marta Koblańska
Data: 04.11.2016
Źródło: Medscape/MK
Działy:
Zagranica
Aktualności
Ryzyko ostrego alkoholowego zapalenia wątroby jest podwyższone u osób często spożywających alkohol ze specyficznym genotypem, ale spada pod wpływem regularnego picia kawy, wynika z wieloośrodkowego badania prospektywnego.
Choroba występuje rzadko, ale jeśli już wiąże się z wysoką śmiertelnością w krótkim czasie. Badacze odkryli jednak interakcję miedzy genotypem PNPLA3 a piciem kawy, które chroni przed chorobą. Doniesienie zostało zaprezentowane podczas zjazdu American College of Gastroenterology.
W badaniu wzięło udział 189 pacjentów z ostrym alkoholowym zapaleniem wątroby, którzy często spożywali alkohol od co najmniej pól roku oraz 150 pacjentów bez choroby wątroby w grupie kontrolnej, których porównano. Uczestnicy byli zazwyczaj rasy białej, w średnim wieku, z nadwagą. Zostali włączeni do badania miedzy majem 2013 a majem 2016 roku. Kontynuacja trwała 12 miesięcy.
U pacjentów z zapaleniem bilirubina była notowana na poziomie ponad 2 mg/dL, AST – ponad 50 U/L. W grupie kontrolnej AST i ALT były na normalnym poziomie. Genotyp PNPLA3 G/G był bardziej powszechny u osób z zapaleniem niż w grupie kontrolnej. Regularne spożywanie kawy było znacząco niższe w grupie z zapaleniem niż w grupie kontrolnej.
Osoby z genotypem PNPLA3, które regularnie piły kawę wykazywały istotnie niższe ryzyko ostrego zapalenia alkoholowego niż osoby z genotypem G/G, które kawy nie piły. Tym samym osoby z genotypem GG, które często spożywają alkohol i nie piją kawy charakteryzują się najwyższym ryzykiem zapalenia alkoholowego wątroby.
W badaniu wzięło udział 189 pacjentów z ostrym alkoholowym zapaleniem wątroby, którzy często spożywali alkohol od co najmniej pól roku oraz 150 pacjentów bez choroby wątroby w grupie kontrolnej, których porównano. Uczestnicy byli zazwyczaj rasy białej, w średnim wieku, z nadwagą. Zostali włączeni do badania miedzy majem 2013 a majem 2016 roku. Kontynuacja trwała 12 miesięcy.
U pacjentów z zapaleniem bilirubina była notowana na poziomie ponad 2 mg/dL, AST – ponad 50 U/L. W grupie kontrolnej AST i ALT były na normalnym poziomie. Genotyp PNPLA3 G/G był bardziej powszechny u osób z zapaleniem niż w grupie kontrolnej. Regularne spożywanie kawy było znacząco niższe w grupie z zapaleniem niż w grupie kontrolnej.
Osoby z genotypem PNPLA3, które regularnie piły kawę wykazywały istotnie niższe ryzyko ostrego zapalenia alkoholowego niż osoby z genotypem G/G, które kawy nie piły. Tym samym osoby z genotypem GG, które często spożywają alkohol i nie piją kawy charakteryzują się najwyższym ryzykiem zapalenia alkoholowego wątroby.