123RF
Amatorzy jaj mają wyższe stężenie korzystnej lipoproteiny (HDL)
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 14.06.2022
Źródło: Marek Matacz/PAP
Tagi: | spożycie jaj, cholesterol |
Umiarkowane spożycie jaj powoduje we krwi wzrost stężenia wielu substancji chroniących układ krążenia, a spadek niekorzystnych – donoszą naukowcy z Chin. Zdrowym osobom badacze zalecają jedno jajko dziennie.
Co prawda jaja zawierają sporo cholesterolu, ale też obfitują w różnorodne składniki odżywcze – przypominają naukowcy z Uniwersytetu w Pekinie. Zwracają przy tym uwagę, że dotychczasowe badania dawały mieszane wyniki, jeśli chodzi o wpływ jaj na układ krążenia.
Obszerne chińskie badanie z udziałem aż pół miliona dorosłych ochotników, opublikowane w 2018 roku, wskazało jednak, że osoby jedzące średnio jedno jajko dziennie mają mniejsze ryzyko chorób serca i udaru niż ludzie jedzący jaja rzadziej.
Aby lepiej zrozumieć te zależności, zespół z Pekinu przyjrzał się temu, jak spożycie jaj wpływa na stężenie w krwi różnych substancji oddziałujących na układ krążenia.
– Tylko podczas kilku badań przyglądano się roli metabolizmu obecnego w osoczu cholesterolu w korelacjach między konsumpcją jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Chcieliśmy zapełnić tę lukę – mówi Lang Pan z Uniwersytetu Pekińskiego.
Naukowcy przeanalizowali stężenie 225 metabolitów we krwi prawie 5 tys. osób, z których 3,5 tys. miało schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Jak się okazało, osoby jedzące mniej jaj miały niższe stężenie korzystnych związków we krwi i wyższy poziom tych, które tętnicom szkodzą.
Amatorzy jaj mieli np. wyższe stężenie korzystnej lipoproteiny (HDL), która wychwytuje cholesterol z naczyń krwionośnych.
– Nasze wyniki dostarczają możliwego wyjaśnienia, dlaczego umiarkowana konsumpcja jaj może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić zależności przyczynowo-skutkowe w działaniu lipidów i metabolitów na związki między spożyciem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych – twierdzi prof. Canqing Yu z Uniwersytetu Pekińskiego.
Badacze zwracają uwagę, że np. chińskie zalecenia mówią o jedzeniu jajka dziennie, ale średnie spożycie jest niższe.
Polskie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej także uznaje jaja za ważny składnik diety.
Tytuł pochodzi od redakcji
Obszerne chińskie badanie z udziałem aż pół miliona dorosłych ochotników, opublikowane w 2018 roku, wskazało jednak, że osoby jedzące średnio jedno jajko dziennie mają mniejsze ryzyko chorób serca i udaru niż ludzie jedzący jaja rzadziej.
Aby lepiej zrozumieć te zależności, zespół z Pekinu przyjrzał się temu, jak spożycie jaj wpływa na stężenie w krwi różnych substancji oddziałujących na układ krążenia.
– Tylko podczas kilku badań przyglądano się roli metabolizmu obecnego w osoczu cholesterolu w korelacjach między konsumpcją jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Chcieliśmy zapełnić tę lukę – mówi Lang Pan z Uniwersytetu Pekińskiego.
Naukowcy przeanalizowali stężenie 225 metabolitów we krwi prawie 5 tys. osób, z których 3,5 tys. miało schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Jak się okazało, osoby jedzące mniej jaj miały niższe stężenie korzystnych związków we krwi i wyższy poziom tych, które tętnicom szkodzą.
Amatorzy jaj mieli np. wyższe stężenie korzystnej lipoproteiny (HDL), która wychwytuje cholesterol z naczyń krwionośnych.
– Nasze wyniki dostarczają możliwego wyjaśnienia, dlaczego umiarkowana konsumpcja jaj może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić zależności przyczynowo-skutkowe w działaniu lipidów i metabolitów na związki między spożyciem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych – twierdzi prof. Canqing Yu z Uniwersytetu Pekińskiego.
Badacze zwracają uwagę, że np. chińskie zalecenia mówią o jedzeniu jajka dziennie, ale średnie spożycie jest niższe.
Polskie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej także uznaje jaja za ważny składnik diety.
Tytuł pochodzi od redakcji