Częstość objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów z COVID-19
Autor: Justyna Daniliszyn
Data: 16.06.2020
Źródło: JAMA Network Open
Opracowanie: lek. med. Mikołaj Kamiński
Opracowanie: lek. med. Mikołaj Kamiński
Tagi: | koronawirus, Wuhan, biegunka, wymioty, aminotransferazy, nudności |
Pierwsze doniesienia o występowaniu objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów chorujących na COVID-19 pojawiły się jeszcze w styczniu tego roku.
Na łamach JAMA Network Open ukazał się przegląd systematyczny z meta-analizą dotyczący częstości występowania objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów z COVID-19.
Badacze włączyli do analizy 23 opublikowane prace oraz 6 preprintów obejmujących łącznie 4805 pacjentów w wieku 52,2+/-14,8 lat z czego około 2/3 stanowili mężczyźni. Łącznie 7,4% pacjentów zgłaszało biegunkę, a 4,6% nudności lub wymioty. Zwiększone stężenia aminotransferazy asparaginianowej wykryto o 20% pacjentów, a podwyższone stężenie aminotransferazy alaninowej u 14,6%. W ośmiu z włączonych badań zbadano występowanie wirusa w stolcu. Łącznie u 40,5% pacjentów wykryto RNA wirusa w próbkach stolca.
Wyniki sugerują, że istotna część pacjentów z COVID-19 wykazuje objawy ze strony przewodu pokarmowego. Co ważne, pomimo niewystępowania dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, w stolcu wielu pacjentów wykrywano RNA wirusa. Jednakże, ze względu na częste występowanie bezobjawowego przebiegu infekcji, a przez to niedoszacowanie liczby zakażonych przez procedury sanitarne, podane przez autorów częstości występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą być rzadsze jeśli uwzględnimy wszystkie osoby zakażone wirusem.
Badacze włączyli do analizy 23 opublikowane prace oraz 6 preprintów obejmujących łącznie 4805 pacjentów w wieku 52,2+/-14,8 lat z czego około 2/3 stanowili mężczyźni. Łącznie 7,4% pacjentów zgłaszało biegunkę, a 4,6% nudności lub wymioty. Zwiększone stężenia aminotransferazy asparaginianowej wykryto o 20% pacjentów, a podwyższone stężenie aminotransferazy alaninowej u 14,6%. W ośmiu z włączonych badań zbadano występowanie wirusa w stolcu. Łącznie u 40,5% pacjentów wykryto RNA wirusa w próbkach stolca.
Wyniki sugerują, że istotna część pacjentów z COVID-19 wykazuje objawy ze strony przewodu pokarmowego. Co ważne, pomimo niewystępowania dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, w stolcu wielu pacjentów wykrywano RNA wirusa. Jednakże, ze względu na częste występowanie bezobjawowego przebiegu infekcji, a przez to niedoszacowanie liczby zakażonych przez procedury sanitarne, podane przez autorów częstości występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą być rzadsze jeśli uwzględnimy wszystkie osoby zakażone wirusem.