Dieta pełnoziarnista redukuje masę ciała i stan zapalny
Autor: Alicja Kostecka
Data: 28.01.2019
Źródło: AK/https://gut.bmj.com/content/68/1/83?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=gut&utm_content=toc&utm_term=13122018
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | dieta, pełnoziarnista, masa ciała |
Stosowanie diety pełnoziarnistej zmniejsza ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego i chorób sercowo-naczyniowej. Mikrobiota przewodu pokarmowego metabolizuje zawarte w diecie pełnoziarnistej polifenole i błonnik w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, którym przypisuje się korzystne efekty na metabolizm węglowodanów, lipidów oraz funkcjonowanie bariery jelitowej. Niejednoznaczne są natomiast wyniki wpływu diety pełnoziarnistej na skład mikrobioty jelitowej.
W badaniu przeprowadzonym przez Roager i wsp. 50 dorosłych narażonych na rozwój zespołu metabolicznego poddano randomizowanej interwencji dietetycznej typu cross-over. Przez pierwsze 8-tygodni pacjenci stosowali dietę pełnoziarnistą lub dietę przetworzoną o niskiej zawartości ziaren, a po 6-tygodniowej przerwie, przez następne 8-tygodni dietę której wcześniej nie stosowali. Naukowcy oceniali efekty interwencji pod kątem metabolizmu glukozy, lipidów, markerów zapalnych oraz składu mikrobioty.
Pacjenci po zastosowaniu diety pełnoziarnistej stracili na masie ciała. Poziomy interleukiny-6 i białka C-reaktywnego w surowicy krwi były istotnie niższe po zastosowaniu diety pełnoziarnistej w porównaniu z dietą o niskiej zawartością ziaren. Po stosowaniu diety pełnoziarnistej nie stwierdzono istotnych zmian w metabolizmie glukozy, lipidów oraz składzie mikrobiomu w porównaniu do diety o niskiej zawartością ziaren.
Badanie Roager i wsp. wykazało pozytywny efekt diety pełnoziarnistej na masę ciała oraz subkliniczne wykładniki zapalne, bez zmiany składu mikrobioty.
Artykuł „Whole grain-rich diet reduces body weight and systemic low-grade inflammation without inducing major changes of the gut microbiome: a randomised cross-over trial” jest dostępny w trybie open access na portalu internetowym czasopisma Gut.
Pacjenci po zastosowaniu diety pełnoziarnistej stracili na masie ciała. Poziomy interleukiny-6 i białka C-reaktywnego w surowicy krwi były istotnie niższe po zastosowaniu diety pełnoziarnistej w porównaniu z dietą o niskiej zawartością ziaren. Po stosowaniu diety pełnoziarnistej nie stwierdzono istotnych zmian w metabolizmie glukozy, lipidów oraz składzie mikrobiomu w porównaniu do diety o niskiej zawartością ziaren.
Badanie Roager i wsp. wykazało pozytywny efekt diety pełnoziarnistej na masę ciała oraz subkliniczne wykładniki zapalne, bez zmiany składu mikrobioty.
Artykuł „Whole grain-rich diet reduces body weight and systemic low-grade inflammation without inducing major changes of the gut microbiome: a randomised cross-over trial” jest dostępny w trybie open access na portalu internetowym czasopisma Gut.