GASTROENTEROLOGIA
Choroby jelita cienkiego i grubego – w tym IBS
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Efekty stosowania prebiotyków vs. dieta uboga w FODMAPs u pacjentów z zaburzeniami funkcjonalnymi jelit

Udostępnij:
Autorzy IV Kryteriów Rzymskich dotyczących zaburzeń funkcjonalnych przewodu pokarmowego (FGID – Functional Gastrointestinal Disorders) wskazują, że na dolegliwości spowodowane tymi chorobami może cierpieć nawet od 5% do 20% społeczeństwa.
Na łamach Gastroenterology opublikowano badanie kliniczne badające efekty stosowania prebiotyku i stosowania diety ubogiej oligo-di i monosacharydy i poliole ulegające fermentacji (FODMAP - fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols) na zmiany mikrobioty jelitowej i dolegliwości pacjentów z FGID. Grupę badawczą stanowiła grupa stosująca suplement prebiotyczny zawierający beta-galaaktooligosacharydy oraz stosująca dietę śródziemnomorską (placebo). Drugą grupę stanowili pacjenci przyjmujący suplement placebo zawierający ksylozę oraz stosujący dietę ubogą w FODMAP. Obie grupy stosowały określoną dietę i suplementację przez 4 tygodnie po czym obserwowano obie grupy 2 tygodnie po zaprzestaniu interwencji.

Po 4 tygodniach, w grupie stosującej prebiotyk zaobserwowano wzrost obfitości sekwencji 16S charakterystycznych dla Bifidobacterium i spadek dla Bilophila wadsworthia, odwrotne zależności zaobserwowano dla grupy stosującej dietę ubogą w FODMAP. W obu grupach zaobserwowano istotny spadek odczuwanych dolegliwości z wyjątkiem uczucia wzdęcia i przemieszczania się gazów i płynów w jelitach (ang. borborygmi) w grupie stosującej prebiotyk. Po dwóch tygodniach od zakończenia interwencji, objawy zgłaszane przed badaniem powróciły u pacjentów, którzy ograniczyli spożywanie FODMAP, natomiast u pacjentów stosujących prebiotyk objawy nie powróciły.

Wprawdzie ograniczenie przyjmowania z pokarem FODMAP wiązało się z lepszym efektem klinicznym w porównaniu z prebiotykiem, to pozytywny efekt diety znikał w momencie jej zaprzestania, natomiast stosowanie beta-galaaktooligosacharydu przez 4 tygodnie wiązało się z utrzymaniem pozytywnego efektu klinicznego przez dwa tygodnie po zaprzestaniu suplementacji.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.