Profil bakteryjny jelita pomocny w IBS?
Autor: Marta Koblańska
Data: 28.10.2016
Źródło: Medscape/MK
Działy:
Zagranica
Aktualności
Profil bakteryjny stolca może pomóc w zidentyfikowaniu, którzy pacjenci z zespołem jelita drażliwego IBS odpowiedzą na zalecenia dietetyczne obejmujące niską zawartość oligosacharydów, dwucukrów, węglowodanów i polioli znanych jako FOODMAP, wynika z nowego badania szwedzkiego.
Mapa żywieniowa wykazała łagodzenie symptomów u pewnej liczny chorych, choć oczywiście niektórzy nie odpowiadają na dietę, podkreślają badacze szwedzcy cytowani przez Medscape. W badaniu wykorzystano próbki stolca oraz profile bakteryjne w celu prognozowania który z pacjentów odpowie na zmiany dietetyczne, które polegają m.in. na ograniczeniu spożycia chleba, makaronu oraz innych produktów. Wyniki zostały zaprezentowane podczas United Gastroenterology Week w Wiedniu.
Badacze obserwowali 61 pacjentów z umiarkowanie silnymi lub silnymi objawami zespołu jelita drażliwego IBS. Trzydziestu chorym zalecono dietę tradycyjnie rekomendowana dla pacjentów z symptomami od 4 tygodni i 31 chorych było na diecie FOODMAP. Próbki stolca były gromadzone przed i po przejściu na dietę a przyjmowanie jedzenia było odnotowywane w dzienniczkach przed i w trakcie badania. W celu weryfikacji wykorzystywano GA-map test dyzbiozy wychwytujący 300 i więcej bakterii w celu oceny ich składu w stolcu. Każdemu choremu została przypisana skala w oparciu o profil bakteryjny. Wynik 1-2 oznaczał normalny mikrobiom, 3,4 lub 5 – zaburzenia w bilansie mikrobiomu lub dysbiozę. W punkcie odcięcia 20 pacjentów na diecie FOODMAP i 25 pacjentów na diecie tradycyjnej wykazało dysbiozę. Pacjenci, którzy nie odpowiedzieli na FOODMAP mieli silniejszą dysbiozę niż ci co na nią odpowiedzieli.
Jak wykazali badacze, tradycyjna dieta nie wywarła wpływu na kompozycję bakteryjną, ale w grupie FOODMAP zaobserwowano istotną redukcję potencjalnie korzystnej Bifidobacterium. I było to bardziej widoczne u tych, co nie odpowiedzieli na dietę niż u tych co na nią odpowiedzieli. Pacjenci, którzy nie odpowiedzieli na FOODMAP wykazywali więcej zaburzeń w profilu bakteryjnym jelit zanim rozpoczęli dietę niż ci, którzy na nią odpowiedzieli. To zwiększa prawdopodobieństwo, że profil bakteryjny stolca powinien być brany pod uwagę zanim rozważona zostanie interwencja dietetyczna.
Krytycy podkreślają, że nie ma dowodów potwierdzających skuteczność diety FOODMAP w IBS.
Badacze obserwowali 61 pacjentów z umiarkowanie silnymi lub silnymi objawami zespołu jelita drażliwego IBS. Trzydziestu chorym zalecono dietę tradycyjnie rekomendowana dla pacjentów z symptomami od 4 tygodni i 31 chorych było na diecie FOODMAP. Próbki stolca były gromadzone przed i po przejściu na dietę a przyjmowanie jedzenia było odnotowywane w dzienniczkach przed i w trakcie badania. W celu weryfikacji wykorzystywano GA-map test dyzbiozy wychwytujący 300 i więcej bakterii w celu oceny ich składu w stolcu. Każdemu choremu została przypisana skala w oparciu o profil bakteryjny. Wynik 1-2 oznaczał normalny mikrobiom, 3,4 lub 5 – zaburzenia w bilansie mikrobiomu lub dysbiozę. W punkcie odcięcia 20 pacjentów na diecie FOODMAP i 25 pacjentów na diecie tradycyjnej wykazało dysbiozę. Pacjenci, którzy nie odpowiedzieli na FOODMAP mieli silniejszą dysbiozę niż ci co na nią odpowiedzieli.
Jak wykazali badacze, tradycyjna dieta nie wywarła wpływu na kompozycję bakteryjną, ale w grupie FOODMAP zaobserwowano istotną redukcję potencjalnie korzystnej Bifidobacterium. I było to bardziej widoczne u tych, co nie odpowiedzieli na dietę niż u tych co na nią odpowiedzieli. Pacjenci, którzy nie odpowiedzieli na FOODMAP wykazywali więcej zaburzeń w profilu bakteryjnym jelit zanim rozpoczęli dietę niż ci, którzy na nią odpowiedzieli. To zwiększa prawdopodobieństwo, że profil bakteryjny stolca powinien być brany pod uwagę zanim rozważona zostanie interwencja dietetyczna.
Krytycy podkreślają, że nie ma dowodów potwierdzających skuteczność diety FOODMAP w IBS.