Specjalizacje, Kategorie, Działy

Rola probiotyków i prebiotyków w apoptozie przewodu pokarmowego

Udostępnij:
Żywe, niepatogenne mikroorganizmy, do których należą szczepy bakterii kwasu mlekowego oraz drożdże Saccharomyces boulardii, wywierają korzystny wpływ zdrowotny w stosunku do gospodarza, poprzez stymulację odpowiedzi Th1, a zmniejszenie odpowiedzi immunologicznej Th2. Bakterie probiotyczne wpływają na apoptozę przewodu pokarmowego poprzez oddziaływanie na komórki nabłonka błony śluzowej jelita, komórki układu immunologicznego, np. limfocyty T, oraz modulację produkcji wielu cytokin prozapalnych i proapoptotycznych. Cytokiny produkowane przez limfocyty pomocnicze profilu Th1 wiążą się z typem I odpowiedzi immunologicznej i nasilają apoptozę. Proapoptotyczne właściwości bakterii probiotycznych wzmacniają prebiotyki.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.