Skutki okazjonalnego spożywania glutenu przez pacjentów z celiakia
Autor: Justyna Daniliszyn
Data: 27.08.2020
Źródło: BMC Medicine
Opracowanie: lek. med. Mikołaj Kamiński
Opracowanie: lek. med. Mikołaj Kamiński
Tagi: | gluten, dieta, reżim, okazjonalne, spożycie |
Na łamach BMC Medicine ukazały się wyniki badania obserwacyjnego przeprowadzonego przez włoski zespół opisujący przebieg celiakii u pacjentów, którzy przyznali, że świadomie zdarza im się przyjmować pokarmy zawierające gluten.
W sumie spośród 1378 pacjentów z celiakią, 109 (8%) przyznało, że w ciągu tygodnia lub miesiąca świadomie spożywa pokarm zawierający gluten. W tej grupie średnie spożycie glutenu wynosiło 185,2±336,9 gram/rok i niestosowanie się w pełni do zasad diety glutenowej trwało średnio 8,6±6,9 lat. U 57% pacjentów niestosujących się do zasad diety bezglutenowej nie zaobserwowano zmian histologicznych dwunastnicy oraz punktacja w skali Marsh nie różniła się od pacjentów stosujących w pełni dietę bezglutenową. 75% pacjentów po spożyciu glutenu nie doświadczało objawów żołądkowo-jelitowych. Zaledwie 23% pacjentów niestosujących się w pełni do diety bezglutenowej miało obecne przeciwciała przeciwko tkankowej transglutaminazie w klasie IgA. Nie zaobserwowano związku pomiędzy o szacowanym spożycie glutenu, a nasileniem objawów klinicznych lub zaburzeniami laboratoryjnymi.
Wyniki sugerują, że w warunkach rzeczywistych znaczna część pacjentów z celiakią nie doświadcza niekorzystnych następstw okazjonalnego spożycia glutenu. Może to wynikać z rozwoju tolerancji na niewielkie ilości glutenu. Zastanawiające jest jaki czynnik wpływa nam rozwój tolerancji, gdyż nie zaobserwowano, aby ilość spożytego glutenu wpływała na obraz kliniczny.
Artykuł „Safety of occasional ingestion of gluten in patients with celiac disease: a real-life study” jest obecny w trybie Open Access na stronie BMC Medicine.
Wyniki sugerują, że w warunkach rzeczywistych znaczna część pacjentów z celiakią nie doświadcza niekorzystnych następstw okazjonalnego spożycia glutenu. Może to wynikać z rozwoju tolerancji na niewielkie ilości glutenu. Zastanawiające jest jaki czynnik wpływa nam rozwój tolerancji, gdyż nie zaobserwowano, aby ilość spożytego glutenu wpływała na obraz kliniczny.
Artykuł „Safety of occasional ingestion of gluten in patients with celiac disease: a real-life study” jest obecny w trybie Open Access na stronie BMC Medicine.