GASTROENTEROLOGIA
Choroby wątroby
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spadek masy ciała bardzo korzystny u pacjentów z NAFLD

Udostępnij:
Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby jest częstym schorzeniem, które według danych literaturowych występuje u około 25-30% populacji. Głównym czynnikiem ryzyka zachorowania jest nadmierna masa ciała - na łamach The JAMA Internal Medicine opublikowano metaanzalizę oceniającą skuteczność interwencji obniżających masę ciała w leczeniu NAFLD.
Redukcja masy ciała może przynieść korzyści nie tylko w zakresie choroby stłuszczeniowej, lecz także powoduje spadek ryzyka powstania m.in. chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworowych. Badacze z Uniwersytetu Oxfordzkiego dokonali metaanalizy, w której ocenili interwencje zmierzające do redukcji masy ciała (w tym wspomnianej dietoterapii, farmakoterapii i chirurgii bariatrycznej) u pacjentów z NAFLD. Włączono 22 badania (15 dotyczących diety, 6 farmakoterapii i jedno chirurgii) obejmujące 2588 pacjentów o medianie wieku wynoszącej 45 lat; metaanalizę przeprowadzono według algorytmu PRISMA.

Podjęcie próby redukcji masy ciała którąkolwiek z wymienionych metod skutkowało istotnym spadkiem masy ciała (o około 3,6kg). Wymienione interwencje wiązały się z istotną poprawą wyników badań biochemicznych (spadek ALAT o 9,81 U/l), a także obrazu radiologicznego wątroby. Ponadto wśród pacjentów, u których znormalizowano masę ciała spadało ryzyko zachorowania na NASH (OR 0,14); nie odnotowano jednak spadku ryzyka wystąpienia marskości wątroby.

Według autorów badania leczenie NAFLD powinno się skupiać wokół redukcji masy ciała, która - jak ukazała metaanaliza - pozwala na zniwelowanie biochemicznych i morfologicznych zmian w wątrobie, wywołanych przez NAFLD. Masa ciała w normie pozwoli także w wielu przypadkach na uniknięcie wielu innych powikłań, takich jak cukrzyca typu II, choroba wielonaczyniowa czy choroby nowotworowe.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.