Spożywanie kawy poprawia rokowanie wśród chorych z rakiem jelita grubego
Autor: Andrzej Kordas
Data: 06.11.2015
Źródło: Coffee Intake, Recurrence, and Mortality in Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance); Brendan J. Guercio, Kaori Sato, Donna Niedzwiecki, Xing Ye, Leonard B. Saltz, Robert J. Mayer, Rex B. Mowat, Renaud Whittom, Alexander Hantel, Al Bens
Przeprowadzone dotychczas badania obserwacyjne sugerują, iż osoby otyłe, ze znaczną insulinoopornością mają istotnie podwyższone ryzyko wystąpienia wznowy raka jelita grubego. W innych badaniach stwierdzono natomiast, iż spożycie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz z istotnie mniejszą insulinoopornością. Brendan J. Guercio i wsp. zaprojektowali badanie mające na celu określić, czy spożycie kawy wpływa na ryzyko wznowy raka jelita grubego oraz śmiertelność wśród tych pacjentów. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma Journal of Clinical Oncology.
Badaniem objęto 953 pacjentów poddawanych chemioterapii adjuwantowej z powodu raka jelita grubego w III stadium zaawansowania.
Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, iż w porównaniu z osobami, które nie spożywały kawy, osoby pijące codziennie co najmniej 4 filiżanki kawy miały istotnie niższe ryzyko wystąpienia wznowy raka jelita grubego lub zgonu z tego powodu (HR 0.58; 95% CI, 0.34 - 0.99; Ptrend = .002). Zależność ta była widoczna jeszcze wyraźniej po uwzględnieniu w analizie wyłącznie pacjentów spożywających kawę kofeinową (HR, 0.48; 95% CI, 0.25 to 0.91; Ptrend = .002). Spożywanie przez pacjentów kawy bezkofeinowej nie wpływało istotnie na rokowanie wśród tych pacjentów.
Podsumowując, autorzy badania wykazali, iż codzienne spożycie kawy może korelować z istotną redukcją ryzyka wznowy raka jelita grubego oraz zgonu z jego powodu, wśród chorych z III stopniem zaawansowania tego nowotworu.
Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, iż w porównaniu z osobami, które nie spożywały kawy, osoby pijące codziennie co najmniej 4 filiżanki kawy miały istotnie niższe ryzyko wystąpienia wznowy raka jelita grubego lub zgonu z tego powodu (HR 0.58; 95% CI, 0.34 - 0.99; Ptrend = .002). Zależność ta była widoczna jeszcze wyraźniej po uwzględnieniu w analizie wyłącznie pacjentów spożywających kawę kofeinową (HR, 0.48; 95% CI, 0.25 to 0.91; Ptrend = .002). Spożywanie przez pacjentów kawy bezkofeinowej nie wpływało istotnie na rokowanie wśród tych pacjentów.
Podsumowując, autorzy badania wykazali, iż codzienne spożycie kawy może korelować z istotną redukcją ryzyka wznowy raka jelita grubego oraz zgonu z jego powodu, wśród chorych z III stopniem zaawansowania tego nowotworu.