Szczepy Bifidobacterium longum zapobiegają rozwojowi raka okrężnicy
Autor: Alicja Kostecka
Data: 26.09.2018
Źródło: AK/www.jaypeejournals.com/eJournals/ShowText.aspx?ID=13790&Type=FREE&TYP=TOP&IID=1075&Value=20&isPDF=YES
Tagi: | rak okrężnicy, dieta, kancerogeneza |
Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów; w Polsce od 1980r. zanotowano około 4-krotny wzrost zachorowań. Biorąc pod uwagę fakt, że duża część zachorowań jest spowodowana błędami żywieniowymi szczególnie istotne okazują się doniesienia o protekcyjnym działaniu określonych składników żywieniowych.
Japońscy naukowcy zbadali wpływ spożycia jogurtu zawierającego Bifidobacterium longum (szczep BB536-y) i fruktooligosacharydy (FOS) na zapobieganie rakowi jelita grubego u zdrowych osób oraz protekcyjne działanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których produkcja była stymulowana przez przyjmowanie BB536-γ i FOS w ludzkich liniach komórkowych raka okrężnicy.
Zbadano w sumie 27 osób, które podzielono na grupę przyjmującą jogurt zawierający BB536 (n = 14) i grupę przyjmującą jogurt zawierający BB536 i FOS (n = 13) raz dziennie przez 5 tygodni. Kał pobrano przed i po badaniu, aby przeanalizować ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kale i profil flory jelitowej, takich jak gnilne bakterie i enterotoksyna Bacteroides fragilis, która uszkadza nabłonek jelitowy i przyczynia się do kancerogenezy. Następnie linie komórek ludzkiego raka okrężnicy (tzw. komórki DLD-1 oraz komórki WirDr) hodowano w obecności kwasu masłowego, izomasłowego oraz octowego w celu oceny aktywności hamującej wzrost komórek.
Spożycie BB536-y zwiększyło całkowitą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kale i znacząco zmniejszyło wykrywalność enterotoksyny B. fragilis i wzrost bakterii gnilnych. Spożycie BB536-γ z fruktooligosacharydami wiązało się z wyższą wykrywalnością Bifidobacterium. Analiza wyników hodowli komórek DLD-1 i WirDr w obecności kwasu masłowego, izomasłowego i octowego ujawniła, że każda z substancji wykazuje znaczną aktywność hamującą wzrost komórek, przy czym aktywność jest najwyższa dla kwasu masłowego, następnie izomasłowego i octowego.
Badanie sugeruje, że dieta wiążąca się z podażą określonych szczepów Bifidobacterium może okazać się czynnikiem ochronnym, zapobiegającym rozwojowi raka jelita grubego. Pokazuje także, że drobna interwencja (jeden jogurt naturalny dziennie) już po krótkim czasie (zaledwie 5 tygodni) istotnie zmienia mikrośrodowisko w jelicie grubym. Pamiętajmy o tym sięgając po przekąskę.
Zbadano w sumie 27 osób, które podzielono na grupę przyjmującą jogurt zawierający BB536 (n = 14) i grupę przyjmującą jogurt zawierający BB536 i FOS (n = 13) raz dziennie przez 5 tygodni. Kał pobrano przed i po badaniu, aby przeanalizować ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kale i profil flory jelitowej, takich jak gnilne bakterie i enterotoksyna Bacteroides fragilis, która uszkadza nabłonek jelitowy i przyczynia się do kancerogenezy. Następnie linie komórek ludzkiego raka okrężnicy (tzw. komórki DLD-1 oraz komórki WirDr) hodowano w obecności kwasu masłowego, izomasłowego oraz octowego w celu oceny aktywności hamującej wzrost komórek.
Spożycie BB536-y zwiększyło całkowitą ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kale i znacząco zmniejszyło wykrywalność enterotoksyny B. fragilis i wzrost bakterii gnilnych. Spożycie BB536-γ z fruktooligosacharydami wiązało się z wyższą wykrywalnością Bifidobacterium. Analiza wyników hodowli komórek DLD-1 i WirDr w obecności kwasu masłowego, izomasłowego i octowego ujawniła, że każda z substancji wykazuje znaczną aktywność hamującą wzrost komórek, przy czym aktywność jest najwyższa dla kwasu masłowego, następnie izomasłowego i octowego.
Badanie sugeruje, że dieta wiążąca się z podażą określonych szczepów Bifidobacterium może okazać się czynnikiem ochronnym, zapobiegającym rozwojowi raka jelita grubego. Pokazuje także, że drobna interwencja (jeden jogurt naturalny dziennie) już po krótkim czasie (zaledwie 5 tygodni) istotnie zmienia mikrośrodowisko w jelicie grubym. Pamiętajmy o tym sięgając po przekąskę.