Wpływ diety bezglutenowej na poziom rozpuszczalnego białka CD14 i LBP u dorosłych osób z celiakią
Redaktor: Arleta Czarnik
Data: 09.09.2021
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | celiakia, dieta bezglutenowa |
U chorych na celiakię, którzy nie stosują diety bezglutenowej, stwierdzono podwyższone poziomy białka CD14 stanowiącego koreceptor dla lipopolisacharydu i marker endotoksemii.
Celiakia to autoimmunologiczna enteropatia wywołana spożyciem glutenu, występująca u osób podatnych genetycznie. W przypadku tej choroby aktywacja odpowiedzi immunologicznej powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita, a jedyną dostępną terapią jest dieta bezglutenowa.
Uszkodzenie jelit może prowadzić do zwiększenia przenikania składników bakterii ze światła jelita, takich jak lipopolisacharyd (LPS). Rozpuszczalne białko CD14 (sCD14) i białko wiążące lipopolisacharydy (LBP) uczestniczą w rozpoznawaniu LPS, a ich poziomy zmieniają się w różnych patologiach. W badaniu opublikowanym na łamach „Central European Journal of Immunology” oceniano poziomy krążącego sCD14 i LBP u nieleczonych chorych na celiakię i porównano wyniki z pacjentami z celiakią stosującymi dietę bezglutenową i osobami zdrowymi.
Badaniem objęto łącznie 72 dorosłych pacjentów z celiakią, w tym 23 nieleczonych i 49 stosujących dietę bezglutenową. Ponadto włączono 55 zdrowych osób, które stanowiły grupę kontrolną. Dodatkowo zbadano wpływ LPS na wytwarzanie sCD14 na podstawie hodowli tkanki jelitowej zarówno prawidłowej, jak i objętej stanem zapalnym.
Stwierdzono, że poziomy sCD14 w surowicy były znacząco podwyższone u nieleczonych pacjentów z celiakią w porównaniu z chorymi stosującymi dietę bezglutenową i grupą kontrolną. Ponadto LPS indukował wytwarzanie sCD14 w tkance jelitowej pochodzącej od nieleczonych pacjentów z celiakią.
Wyniki badania pokazują, że poziomy krążącego sCD14 – koreceptora dla LPS i markera endotoksemii – są podwyższone u nieleczonych pacjentów z celiakią w porównaniu z chorymi stosującymi dietę bezglutenową. Lipopolisacharyd indukuje wytwarzanie sCD14 przez tkankę jelitową u nieleczonych chorych, co wskazuje na rolę LPS w produkcji jelitowej sCD14 u pacjentów z aktywną celiakią.
Pełna treść artykułu: Silvia Ferreira, José Masi, Vivian Giménez, María-Mercedes Carpinelli, Osvaldo Laterza, Marcela Hermoso, Jesús Ortiz-Villalba, María-Elena Chamorro, Patricia Langjahr. Effect of gluten-free diet on levels of soluble CD14 and lipopolysaccharide-binding protein in adult patients with celiac disease. Cent Eur J Immunol 2021; 46 (2): 225-230.
Uszkodzenie jelit może prowadzić do zwiększenia przenikania składników bakterii ze światła jelita, takich jak lipopolisacharyd (LPS). Rozpuszczalne białko CD14 (sCD14) i białko wiążące lipopolisacharydy (LBP) uczestniczą w rozpoznawaniu LPS, a ich poziomy zmieniają się w różnych patologiach. W badaniu opublikowanym na łamach „Central European Journal of Immunology” oceniano poziomy krążącego sCD14 i LBP u nieleczonych chorych na celiakię i porównano wyniki z pacjentami z celiakią stosującymi dietę bezglutenową i osobami zdrowymi.
Badaniem objęto łącznie 72 dorosłych pacjentów z celiakią, w tym 23 nieleczonych i 49 stosujących dietę bezglutenową. Ponadto włączono 55 zdrowych osób, które stanowiły grupę kontrolną. Dodatkowo zbadano wpływ LPS na wytwarzanie sCD14 na podstawie hodowli tkanki jelitowej zarówno prawidłowej, jak i objętej stanem zapalnym.
Stwierdzono, że poziomy sCD14 w surowicy były znacząco podwyższone u nieleczonych pacjentów z celiakią w porównaniu z chorymi stosującymi dietę bezglutenową i grupą kontrolną. Ponadto LPS indukował wytwarzanie sCD14 w tkance jelitowej pochodzącej od nieleczonych pacjentów z celiakią.
Wyniki badania pokazują, że poziomy krążącego sCD14 – koreceptora dla LPS i markera endotoksemii – są podwyższone u nieleczonych pacjentów z celiakią w porównaniu z chorymi stosującymi dietę bezglutenową. Lipopolisacharyd indukuje wytwarzanie sCD14 przez tkankę jelitową u nieleczonych chorych, co wskazuje na rolę LPS w produkcji jelitowej sCD14 u pacjentów z aktywną celiakią.
Pełna treść artykułu: Silvia Ferreira, José Masi, Vivian Giménez, María-Mercedes Carpinelli, Osvaldo Laterza, Marcela Hermoso, Jesús Ortiz-Villalba, María-Elena Chamorro, Patricia Langjahr. Effect of gluten-free diet on levels of soluble CD14 and lipopolysaccharide-binding protein in adult patients with celiac disease. Cent Eur J Immunol 2021; 46 (2): 225-230.