Wpływ śniadania na masę ciała i podaż energii
Autor: Alicja Kostecka
Data: 11.02.2019
Źródło: AK/www.bmj.com/content/364/bmj.l42
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Tagi: | śniadanie, odchudzanie, dieta, przegląd, metaanaliza |
Najpowszechniejszy schemat posiłków obejmuje 3 główne posiłki oraz 2-3 przekąski. Liczne rekomendacje dietetyczne zalecają wprowadzenie śniadania w celu prewencji i leczenia otyłości. Zalecenie to jest oparte na założeniu, że pominięcie śniadania prowadzi do kompensacyjnego wzrostu wchłaniania kalorii z innych posiłków i wzrostu masy ciała. Na łamach BMJ opublikowano metaanalizę, która podsumowuje efekt korzyści wynikających z wprowadzenia śniadania do diety.
Naukowcy objęli analizą 13 randomizowanych badań, w których obserwowano wpływ spożywania śniadania lub pominięcia śniadania w diecie na zmianę masy ciała (7 z 13 badań) i podaż kaloryczną (10 z 13 badań).
Osoby które nie spożywały śniadania w porównaniu z osobami, które spożywały śniadanie, miały mniejszy przyrost masy ciała o 0,44 kg (95% CI: 0,07-0,82) oraz mniejszą dzienną podaż kalorii o 259,79 kcal/dzień (95% CI: 78,87-440,71). Porównywane badania cechował wysoki stopień niezgodności wyników. Ponadto badacze określili, że każde z analizowanych badań cechowało się wysokim poziomem stronniczości. Kolejnym ograniczeniem badań były krótkie okresy obserwacji: średnio 7 tygodni dla badań porównujących pobór masy i 2 tygodnie w wypadku podaży energetycznej.
Wyniki sugerują, że wprowadzenie śniadanie może nie być optymlaną strategią dietetyczną w ograniczeniu masy ciała. Niska jakość analizowanych badań sprawia, że wyniki metaanalizy należy interpretować z dużą ostrożnością.
Artykuł „Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials” jest dostępny w trybie open access na stronie czasopisma BMJ.
Osoby które nie spożywały śniadania w porównaniu z osobami, które spożywały śniadanie, miały mniejszy przyrost masy ciała o 0,44 kg (95% CI: 0,07-0,82) oraz mniejszą dzienną podaż kalorii o 259,79 kcal/dzień (95% CI: 78,87-440,71). Porównywane badania cechował wysoki stopień niezgodności wyników. Ponadto badacze określili, że każde z analizowanych badań cechowało się wysokim poziomem stronniczości. Kolejnym ograniczeniem badań były krótkie okresy obserwacji: średnio 7 tygodni dla badań porównujących pobór masy i 2 tygodnie w wypadku podaży energetycznej.
Wyniki sugerują, że wprowadzenie śniadanie może nie być optymlaną strategią dietetyczną w ograniczeniu masy ciała. Niska jakość analizowanych badań sprawia, że wyniki metaanalizy należy interpretować z dużą ostrożnością.
Artykuł „Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials” jest dostępny w trybie open access na stronie czasopisma BMJ.