Specjalizacje, Kategorie, Działy

Zaburzenia jelitowego metabolizmu błonnika we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Udostępnij:
Wiadomo, że suplementacja błonnika może wywierać korzystny wpływ nie tylko w schorzeniach gastroenterologicznych, takich jak przewlekłe zaparcie i choroba uchyłkowa jelita [1,2], ale również w prewencji otyłości [3] i chorób sercowo-naczyniowych [4]. Nie jest jednak do końca poznane, jakie znaczenie dla tego działania mają różne składowe błonnika i mikroflora jelitowa.
James i wsp. zbadali wykorzystanie błonnika u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG). W tym celu włączyli 19 chorych z WZJG i 10 osób zdrowych do randomizowanego badania klinicznego ze ślepą próbą o układzie naprzemiennym. Interwencją było podawanie zarówno błonnika z otrębów pszennych, jak i o dużej zawartości amylozy przez 8 tygodni. U pacjentów z WZJG stwierdzono większe wydalanie skrobii i polisacharydów innych niż skrobii w stolcu oraz zmiany w składzie mikroflory jelitowej. Podobne jak u osób zdrowych były wydalanie mających znaczenie dla odżywienia błony śluzowej jelita krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, czas pasażu jelitowego oraz pH. James i wsp. wykazali, że suplementowanie błonnika miało wpływ na czas pasażu jelitowego zarówno w grupie badanej, jak i kontrolnej; nie modyfikowało ono jednak składu mikroflory jelitowej. Przedstawione wyniki wskazują, że u pacjentów z WZJG zaburzony jest proces fermentacji błonnika. Można przypuszczać, że u podłoża tego zjawiska leży dysfunkcja mikroflory jelitowej.

[1] Ünlü C, Daniels L, Vrouenraets BC, Boermeester MA. A systematic review of high-fibre dietary therapy in diverticular disease. Int J Colorectal Dis 2012; 27(4):419-27.
[2] Suares NC, Ford AC. Systematic review: the effects of fibre in the management of chronic idiopathic constipation. Aliment Pharmacol Ther 2011; 33(8):895-901.
[3] Wanders AJ, van den Borne JJ, de Graaf C, i wsp. Effects of dietary fibre on subjective appetite, energy intake and body weight: a systematic review of randomized controlled trials. Obes Rev 2011; 12(9):724-39.
[4] Threapleton DE, Greenwood DC, Evans CE, i wsp. Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ 2013; 347:f6879.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.