Zastosowanie zielonej herbaty do przygotowania przed kolonoskopią
Autor: Justyna Daniliszyn
Data: 02.07.2020
Źródło: BMC Gastroenterology
Opracowanie: lek. med. Mikołaj Kamiński
Opracowanie: lek. med. Mikołaj Kamiński
Tagi: | kolonoskopia, zielona herbata, PEG, makrogole |
Wyniki badania sugerują, że dodanie zielonej herbaty do makrogroli może zmniejszać działania niepożądane podczas przygotowań do kolonoskopii.
Makrogole są środkami powszechnie wykorzystywanymi do przygotowania pacjentów przed kolonoskopią. Jednakże, pacjenci często skarżą się na działania niepożądane przygotowania przed procedurą takie jak: nudności, wymioty oraz uczucie wzdęcia. Na łamach BMC Gastroenterology ukazały się wyniki randomizowanego badania klinicznego w którym do makrogoli dodano zieloną herbatę.
116 pacjentów losowo rozdzielono na dwie grupy: interwencyjną która przed kolonoskopią miała przyjąć 2 litry makrogoli oraz 1 litr zielonej herbaty oraz grupę kontrolną która stosowała tylko 2 litry makrogoli. Badacze ocenili występowanie skutków ubocznych (nudności i wymioty, wzdęcie oraz ból brzucha) oraz przygotowanie jelit na podstawie pięciostopniowej Aronchick'a.
Średnia wartość w skali Aronchick'a nie różniła się pomiędzy grupami. Osoby które poza makrogolami wypiły litr zielonej herbaty rzadziej zgłaszały nudności i wymioty (55,9% vs. 77,2%; p=0,015) oraz ból brzucha (13,6% vs. 33,3%; p=0,012). Ponadto, pacjenci z grupy interwencyjnej byli bardziej skłonni do powtórzenia kolonoskopii w porównaniu z osobami u których nie stosowano zielonej herbaty.
116 pacjentów losowo rozdzielono na dwie grupy: interwencyjną która przed kolonoskopią miała przyjąć 2 litry makrogoli oraz 1 litr zielonej herbaty oraz grupę kontrolną która stosowała tylko 2 litry makrogoli. Badacze ocenili występowanie skutków ubocznych (nudności i wymioty, wzdęcie oraz ból brzucha) oraz przygotowanie jelit na podstawie pięciostopniowej Aronchick'a.
Średnia wartość w skali Aronchick'a nie różniła się pomiędzy grupami. Osoby które poza makrogolami wypiły litr zielonej herbaty rzadziej zgłaszały nudności i wymioty (55,9% vs. 77,2%; p=0,015) oraz ból brzucha (13,6% vs. 33,3%; p=0,012). Ponadto, pacjenci z grupy interwencyjnej byli bardziej skłonni do powtórzenia kolonoskopii w porównaniu z osobami u których nie stosowano zielonej herbaty.