Zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko raka trzustki
Autor: Kamila Gębska
Data: 18.09.2013
Źródło: apomed.pl/PAP, KG
Działy:
Varia
Aktualności
Naukowcy z National Institutes of Health w Bethesda (Maryland, USA), po przeanalizowaniu danych zebranych wśród ponad 500 tys. osób w wieku 50-71 lat, doszli do wniosku – osoby zdrowo odżywiające się, są mniej narażone na raka trzustki. Publikacja na ten temat znalazła się w „Journal of the National Cancer Institute”.
Uczestnicy badania wypełniali kwestionariusze dotyczące częstości spożywania różnych pokarmów. Badacze odnosząc uzyskane informacje do tzw. zaleceń dietetycznych dla Amerykanów z 2005, każdej osobie przyznali punkty za prowadzoną dietę.
Owe zalecenia opracowywane na bazie dowodów naukowych służą promowaniu zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej, jak i sposoby na zapobieganie m.in. chorobom układu krążenia, nadciśnieniu tętniczemu, osteoporozie. Rekomendują np. spożywanie urozmaiconych produktów żywnościowych, z naciskiem na ograniczenie konsumpcji nasyconych kwasów tłuszczowych (głównie tłuszcze zwierzęce), cholesterolu i tłuszczów trans (z utwardzanych tłuszczów roślinnych), cukrów prostych, soli oraz alkoholu.
Naukowcy w czasie badań zdiagnozowali blisko 2,4 tys. nowych zachorowań na raka trzustki.
Zaobserwowali też, że osoby, które uzyskały najwięcej punktów za zdrowe odżywianie, miały o 15 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór w porównaniu z tymi, którzy mieli najniższą punktację.
Autorzy badania są zdania, że dieta dobrej jakości może odgrywać istotną rolę w redukcji ryzyka raka trzustki. Podkreślają jednak, że niezbędne są dalsze badania, które pozwolą to jednoznacznie zweryfikować.
Owe zalecenia opracowywane na bazie dowodów naukowych służą promowaniu zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej, jak i sposoby na zapobieganie m.in. chorobom układu krążenia, nadciśnieniu tętniczemu, osteoporozie. Rekomendują np. spożywanie urozmaiconych produktów żywnościowych, z naciskiem na ograniczenie konsumpcji nasyconych kwasów tłuszczowych (głównie tłuszcze zwierzęce), cholesterolu i tłuszczów trans (z utwardzanych tłuszczów roślinnych), cukrów prostych, soli oraz alkoholu.
Naukowcy w czasie badań zdiagnozowali blisko 2,4 tys. nowych zachorowań na raka trzustki.
Zaobserwowali też, że osoby, które uzyskały najwięcej punktów za zdrowe odżywianie, miały o 15 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór w porównaniu z tymi, którzy mieli najniższą punktację.
Autorzy badania są zdania, że dieta dobrej jakości może odgrywać istotną rolę w redukcji ryzyka raka trzustki. Podkreślają jednak, że niezbędne są dalsze badania, które pozwolą to jednoznacznie zweryfikować.