Zmiana składu mikroflory jeltiowej a powstawanie kamieni żółciowych
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Brak równowagi flory jelitowej wpływa na metabolizm kwasów żółciowych i jest związany z ich tworzeniem.
U 10-15% dorosłych występują kamienie żółciowe, z czego 90% to kamienie cholesterolowe. Mikrobiota jelitowa uczestniczy w metabolizmie wielu substancji, w tym kwasów żółciowych.
Na łamach BMC Gastroenterology ukazała się praca, w której autorzy porównali skład mikroflory jelitowej osób z bezobjawową kamicą żółciową oraz bez kamieni.
Mikrobiom jelitowy zbadano wykorzystując próbki stolca oraz sekwencjonowanie genów 16s rRNA. Ponadto oceniono stężenie wolnych i skoniugowanych kwasów żółciowych w pobranych próbkach.
Pacjenci z kamieniami żółciowymi charakteryzowali się mniejszą różnorodnością oraz ilością (ang. abundance) mikrobioty jelitowej w porównaniu do grupy kontrolnej. Szczególnie mniejsza była ilość bakterii Firmicutes, a grupa Ruminococcus gnavus występowała najobficiej w grupie pacjentów z kamieniami żółciowymi, stąd te bakterie mogłyby pełnić funkcję biomarkera pomagającego odróżniać pacjentów z lub bez kamieni żółciowych. Pacjenci z kamieniami żółciowymi mieli istotnie wyższe stężenie wolnych i skoniugowanych kwasów żółciowych w stolcu.
Wyniki sugerują, że różnice w składzie mikroflory jelitowej mogą być związane z tworzeniem się kamieni żółciowych. Powstaje pytanie, czy zwiększenie ilości bakterii związanych z tworzeniem kamieni jest pierwotną przyczyną tworzenia się kamieni, czy do zmian w mikrobioty dochodzi wtórnie na skutek diety wysokotłuszczowej lub zwiększonego obiegu kwasów żółciowych?
Artykuł „Intestinal flora imbalance affects bile acid metabolism and is associated with
gallstone formation” jest dostępny na stronie w BMC Gastroenterology w trybie open-access.
Na łamach BMC Gastroenterology ukazała się praca, w której autorzy porównali skład mikroflory jelitowej osób z bezobjawową kamicą żółciową oraz bez kamieni.
Mikrobiom jelitowy zbadano wykorzystując próbki stolca oraz sekwencjonowanie genów 16s rRNA. Ponadto oceniono stężenie wolnych i skoniugowanych kwasów żółciowych w pobranych próbkach.
Pacjenci z kamieniami żółciowymi charakteryzowali się mniejszą różnorodnością oraz ilością (ang. abundance) mikrobioty jelitowej w porównaniu do grupy kontrolnej. Szczególnie mniejsza była ilość bakterii Firmicutes, a grupa Ruminococcus gnavus występowała najobficiej w grupie pacjentów z kamieniami żółciowymi, stąd te bakterie mogłyby pełnić funkcję biomarkera pomagającego odróżniać pacjentów z lub bez kamieni żółciowych. Pacjenci z kamieniami żółciowymi mieli istotnie wyższe stężenie wolnych i skoniugowanych kwasów żółciowych w stolcu.
Wyniki sugerują, że różnice w składzie mikroflory jelitowej mogą być związane z tworzeniem się kamieni żółciowych. Powstaje pytanie, czy zwiększenie ilości bakterii związanych z tworzeniem kamieni jest pierwotną przyczyną tworzenia się kamieni, czy do zmian w mikrobioty dochodzi wtórnie na skutek diety wysokotłuszczowej lub zwiększonego obiegu kwasów żółciowych?
Artykuł „Intestinal flora imbalance affects bile acid metabolism and is associated with
gallstone formation” jest dostępny na stronie w BMC Gastroenterology w trybie open-access.