Zwyczaje żywieniowe chorych kwalifikowanych do zabiegu bariatrycznego
Redaktor: Arleta Czarnik
Data: 27.10.2021
Chirurgia bariatryczna, połączona ze zmianą stylu życia, została uznana za najskuteczniejszą metodę terapii chorych z otyłością olbrzymią. W badanej grupie 48 chorych kwalifikowanych do zabiegu bariatrycznego jedynie 16,7% osób miało dobrą wiedzę żywieniową.
Otyłość ze względu na swoje rozpowszechnienie jest uważana za epidemię XXI wieku. U osób otyłych częściej niż w populacji ogólnej występują: choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, dyslipidemia, bezdech senny, choroba zwyrodnieniowa stawów i choroby nowotworowe. Dotychczasowe programy terapeutyczne okazują się nieskuteczne, a uzyskana redukcja masy ciała najczęściej jest krótkotrwała. Chirurgia bariatryczna, połączona ze zmianą stylu życia, została uznana za najskuteczniejszą metodę terapii chorych z otyłością olbrzymią.
Celem badania opublikowanego na łamach „Studiów Medycznych” była cena zwyczajów żywieniowych i częstości spożycia pokarmów przez chorych kwalifikowanych do zabiegu bariatrycznego.
Badania przeprowadzono wśród 48 chorych z otyłością przebywających w Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach. Wykorzystano kwestionariusz KomPAN opracowany przez Zespół Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.
Prawie 90% chorych charakteryzowało się małym natężeniem cech odżywiania z „indeksu prozdrowotnej diety”. Tylko 12% badanych codziennie spożywało razowe pieczywo i/lub grube kasze, 6% codziennie piło mleko, 4% fermentowane napoje mleczne, a 35% spożywało sery twarogowe kilka razy w tygodniu. Zaobserwowano istotny wpływ wieku na częstość spożycia drobiu, wędlin, kiełbas, parówek i słodyczy. Najliczniejsza grupa chorych (w tym wszystkie osoby w wieku powyżej 40 lat) cechowała się małym natężeniem cech odżywiania z „indeksu niezdrowej diety” (ok. 96% próby). Jedynie 16,7% badanych osób miało dobrą wiedzę żywieniową, natomiast 77,1% wiedzę dostateczną – niezależnie od klasy otyłości.
Wyniki badania wskazują na potrzebę regularnych konsultacji dietetycznych, w czasie których chorzy będą edukowani w zakresie korzystania z informacji dotyczących żywności i stosowania zasad zdrowego żywienia w praktyce. W celu zwiększenia skuteczności leczenia bariatrycznego konieczna jest korekta zachowań żywieniowych w okresie przedoperacyjnym, a nie później. W multidyscyplinarnym zespole specjalistów zajmujących się leczeniem otyłości konieczny jest udział dietetyków na etapie kwalifikacji pacjentów do operacji bariatrycznej.
Pełna treść artykułu: Edyta Suliga, Kamila Sobaś, Piotr Bryk, Iwona Wawrzycka, Stanisław Głuszek. Assessment of eating habits of patients qualified for bariatric surgery – preliminary research. Medical Studies/Studia Medyczne 2021; 37 (3): 193-201.
Celem badania opublikowanego na łamach „Studiów Medycznych” była cena zwyczajów żywieniowych i częstości spożycia pokarmów przez chorych kwalifikowanych do zabiegu bariatrycznego.
Badania przeprowadzono wśród 48 chorych z otyłością przebywających w Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach. Wykorzystano kwestionariusz KomPAN opracowany przez Zespół Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.
Prawie 90% chorych charakteryzowało się małym natężeniem cech odżywiania z „indeksu prozdrowotnej diety”. Tylko 12% badanych codziennie spożywało razowe pieczywo i/lub grube kasze, 6% codziennie piło mleko, 4% fermentowane napoje mleczne, a 35% spożywało sery twarogowe kilka razy w tygodniu. Zaobserwowano istotny wpływ wieku na częstość spożycia drobiu, wędlin, kiełbas, parówek i słodyczy. Najliczniejsza grupa chorych (w tym wszystkie osoby w wieku powyżej 40 lat) cechowała się małym natężeniem cech odżywiania z „indeksu niezdrowej diety” (ok. 96% próby). Jedynie 16,7% badanych osób miało dobrą wiedzę żywieniową, natomiast 77,1% wiedzę dostateczną – niezależnie od klasy otyłości.
Wyniki badania wskazują na potrzebę regularnych konsultacji dietetycznych, w czasie których chorzy będą edukowani w zakresie korzystania z informacji dotyczących żywności i stosowania zasad zdrowego żywienia w praktyce. W celu zwiększenia skuteczności leczenia bariatrycznego konieczna jest korekta zachowań żywieniowych w okresie przedoperacyjnym, a nie później. W multidyscyplinarnym zespole specjalistów zajmujących się leczeniem otyłości konieczny jest udział dietetyków na etapie kwalifikacji pacjentów do operacji bariatrycznej.
Pełna treść artykułu: Edyta Suliga, Kamila Sobaś, Piotr Bryk, Iwona Wawrzycka, Stanisław Głuszek. Assessment of eating habits of patients qualified for bariatric surgery – preliminary research. Medical Studies/Studia Medyczne 2021; 37 (3): 193-201.