Specjalizacje, Kategorie, Działy

COVID-19 powoduje zapalenie w układzie pokarmowym?

Udostępnij:
Według nowych danych przy infekcji COVID-19 pojawia się podwyższone stężenie kalprotektyny, co oznacza, że zakażenie powoduje zapalenie w układzie pokarmowym.
Zdaniem dr Flavio Caprioli z Uniwersytetu Milan, to odkrycie podkreśla potencjalną rolę monitoringu kalprotektyny przy diagnozie, w szczególności zaś przy biegunce wywołanej koronawirusem. Jak wskazuje lekarz, możliwe, że biegunka związana z zakażeniem jest wtórna do wyindukowanego śluzowego zapalenia.

Ponad jedna czwarta zainfekowanych COVID-19 może mieć problemy gastroenterologiczne, choć leżąca u ich podłoża patofizjolgia do końca nie została poznana. W celu zbadania tego zjawiska pojawiła się próba odkrycia związku między objawami gastrycznymi, RNA wirusa będącego w odchodach, który jest biomarkerem zapalenia w układzie pokarmowym oraz powodem zapalnych uchyłków u 40 procent chorych nie otrzymujących intensywnej opieki. Inne przyczyny ostrej infekcji gastroenterologicznej zostały wykluczone.

Pacjenci zostali przyporządkowani do trzech grup: 18 pacjentów w średnim wieku bez biegunki, 13 pacjentów pacjentów z zatrzymaną biegunką w ciągu ostatnich 48 godzin i 9 pacjentów z aktywną biegunką w czasie 48 godzin. Koncentracja kalprotektyny była znacząco wyższa u chorych z biegunką w porównaniu do tych bez tej przypadłości. Podwyższone stężenie kalprotektyny istotnie korelowało z wyższym poziomem interleukiny 6.

Koronawirus nie został znaleziony w stolcu pacjentów z biegunką, ale został ujawniony w próbkach kału 4 pacjentów bez biegunki i 8 pacjentów z zatrzymaną biegunką. To zaś wskazuje na to, że cząsteczki wirusa mogą być wykrywane w fekaliach nawet wówczas, kiedy aktywność komórek układu immunologicznego się zmniejsza.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.