Dieta wysokotłuszczowa zmniejsza zagrożenie zawałem
Redaktor: Iwona Wiatr
Data: 18.03.2015
Działy:
Polecamy
Aktualności
Zaskakujące wyniki amerykańskich badań, zaprezentowane na portalu Studenci Medycyny i Farmacji sugerują, że w niektórych sytuacjach, dieta wysokotłuszczowa może pomagać pacjentom przetrwać zawał serca.
Zgodnie z publikacją naukowców z Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, u myszy karmionych pokarmem bogatym w tłuszcze, zniszczenia wywołane przez zawał serca były mniejsze aż ok. 50%. Obserwowany efekt jest wiązany ze zjawiskiem autofagii. Mechanizm ten nie został w pełni wyjaśniony, potrzeba więc kolejnych badań, które całkowicie wytłumaczą krótkoterminowe efekty diety bogatej w tłuszcze.
Zapraszamy do lektury TUTAJ.
Zapraszamy do lektury TUTAJ.