Jaka dieta, jaka suplementacja, czyli jak uniknąć otyłości i urodzić zdrowe dziecko
Autor: Mariusz Bryl
Data: 19.09.2016
Źródło: MK/MB
Czy kobieta w ciąży musi być otyła? - pytał prof. Maciej Wilczak i odpowiadał: absolutnie nie, ale należy przestrzegać zasad dietetycznych jeszcze przed zajściem w ciążę i podczas niej oraz przyjmować rekomendowane suplementy diety takie jak kwas foliowy, który wpływa na rozwój płodu. Brak nadwagi i otyłości to także klucz do satysfakcjonującego życia seksualnego w ciąży.
Nie ma definicji otyłości w ciąży, ale można odnosić ją do takich parametrów jak przedciążowe BMI oraz przyrost masy ciała w ciąży. Żadna kobieta nie chce być otyła, ale kobiety w ciąży rzadko przyznają się do tego, że oczekując na narodzenie dziecka nadmiernie sięgają do lodówki, co gorsza w godzinach wieczornych i nocnych.
- Zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciągu dnia przed ciążą wynosi 2,5 tys. kilokalorii, w I trymestrze ciąży nie zmienia się, w II trymestrze rośnie o 360 kilokalorii dziennie, w III trymestrze należy jeść dla dwojga, ale nie za dwoje, a zapotrzebowanie zwiększa się o 475 kilokalorii dziennie – podkreślał prof. Wilczak podczas konferencji Pułapki Codziennej Praktyki Lekarskiej.
Co istotne, już przed zajściem w ciążę BMI powinno być prawidłowe, tymczasem aż 20 procent Amerykanek jest otyłych na początku ciąży. W Polsce badania dotyczące otyłości młodzieży i osób młodych też nie pozostawiają złudzeń – coraz więcej młodych kobiet ma problem z nadwagą lub otyłością. O czym zapominamy? O ćwiczeniach fizycznych najlepiej 5-7 dni w tygodniu, ale regulacja masy ciała musi odbywać się w sposób stopniowy, nie gwałtowny. Niestety kobiety co innego deklarują, co innego robią, co także wynika z badań.
Tymczasem optymalne przybranie na wadzie w czasie ciąży powinno wynosić nieco ponad pół kilograma co tydzień w przypadku niedowagi i nie więcej niż 18 kg w czasie całej ciąży, pół kilograma na tydzień w razie masy prawidłowej i nie więcej niż 16 kg w czasie całej ciąży i 0,3 kg w przypadku nadwagi – nie więcej niż 11,5 kg. W razie otyłości należy dążyć do utrzymania masy ciała.
Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta w ciąży? Powinna składać się z 5 posiłków dziennie, przy czym śniadanie powinno wynosić do 30 procent dziennej wartości energetycznej, II śniadanie – 10 proc., najwięcej powinien wynosić obiad, podwieczorek niewielki i kolacja powinna wynosić do 20 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego. Co jest wskazane do jedzenia? Produkty pełnoziarniste, mleko i przetwory, choć uwaga na sery pleśniowe z powodu wzrostu ryzyka w ciąży listeriozy, tłuszcze, a także sporo owoców i warzyw. Należy też pić 2-2,5 litra płynów dziennie, najlepiej wody, ponieważ soki zawierają cukier, chyba, że są świeżo wyciskane z owoców. Czego nie wolno? Alkoholu, tym bardziej że nie ma dowodów na jego bezpieczną ilość w organizmie, jedzenia śmieciowego, należy ograniczyć spożywanie soli oraz kawy – do jednej filiżanki dziennie oraz ograniczyć spożycie słodyczy. Należy unikać picia gazowanych napojów.
Co można powiedzieć o rybach? Mają niską wartość kaloryczną, a zawierają białko zwierzęce, ale szczególnie ryby drapieżne zawierają duże ilości rtęci – marlin, miecznik, tuńczyk, rekin, ryba maślana, okoń, węgorz, płoć, dorsz. Najmniej rtęci zawierają śledź, mintaj i łosoś szczególnie norweski.
W ciąży należy dietę suplementować, jednak według rekomendacji substancjami naturalnymi zawartymi w żywności, a takich suplementów jest niewiele. Na pewno należy przyjmować kwas foliowy – 0,4 mg dziennie jeszcze na 6 tygodnie przed ciążą, tym bardziej, że nie ma potwierdzonej skuteczności preparatu przyjmowanego inaczej. Należy także suplementować kwasy omega 3, żelazo, w II połowie ciąży, jod, witaminę D i wybierać te produkty, w których zawarte są dawki zgodne z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.
Jakie są powikłania otyłości w ciąży? To poronienia i poronienia nawykowe, w zaawansowanej ciąży choroba zakrzepowo-zatorowa, nadciśnienie, cukrzyca, wewnątrzmaciczne obumarcie płodu. Otyłość powoduje także trudności w wykonywaniu badań USG, czy KTG płodu. W czasie porodu u kobiet otyłych notuje się brak postępu porodu – nie są w stanie wygenerować wysiłku fizycznego do parcia. Wtedy zazwyczaj stosuje się oksytocynę lub cesarkę, ale ta ostatnia nie jest sposobem na łatwy poród, ponieważ może wiązać się z powikłaniami śródoperacyjnymi oraz trudnościami w gojeniu rany. Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko powikłań, nawet zgonów także płodu, które zdarzają się 2-3 razy częściej niż u kobiet z prawidłową masą ciała.
Seksualność w ciąży jest lepsza przy braku nadwagi. Około 15-30 procent kobiet w ciąży deklaruje stosunek pochwowy, przy czym 23 procent kobiet wybiera pozycję „na jeźdźca”, co 4 kobieta wybiera pozycję klasyczną. Na pewno w ciąży zmienia się stosunek do własnego ciała.
- Zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciągu dnia przed ciążą wynosi 2,5 tys. kilokalorii, w I trymestrze ciąży nie zmienia się, w II trymestrze rośnie o 360 kilokalorii dziennie, w III trymestrze należy jeść dla dwojga, ale nie za dwoje, a zapotrzebowanie zwiększa się o 475 kilokalorii dziennie – podkreślał prof. Wilczak podczas konferencji Pułapki Codziennej Praktyki Lekarskiej.
Co istotne, już przed zajściem w ciążę BMI powinno być prawidłowe, tymczasem aż 20 procent Amerykanek jest otyłych na początku ciąży. W Polsce badania dotyczące otyłości młodzieży i osób młodych też nie pozostawiają złudzeń – coraz więcej młodych kobiet ma problem z nadwagą lub otyłością. O czym zapominamy? O ćwiczeniach fizycznych najlepiej 5-7 dni w tygodniu, ale regulacja masy ciała musi odbywać się w sposób stopniowy, nie gwałtowny. Niestety kobiety co innego deklarują, co innego robią, co także wynika z badań.
Tymczasem optymalne przybranie na wadzie w czasie ciąży powinno wynosić nieco ponad pół kilograma co tydzień w przypadku niedowagi i nie więcej niż 18 kg w czasie całej ciąży, pół kilograma na tydzień w razie masy prawidłowej i nie więcej niż 16 kg w czasie całej ciąży i 0,3 kg w przypadku nadwagi – nie więcej niż 11,5 kg. W razie otyłości należy dążyć do utrzymania masy ciała.
Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta w ciąży? Powinna składać się z 5 posiłków dziennie, przy czym śniadanie powinno wynosić do 30 procent dziennej wartości energetycznej, II śniadanie – 10 proc., najwięcej powinien wynosić obiad, podwieczorek niewielki i kolacja powinna wynosić do 20 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego. Co jest wskazane do jedzenia? Produkty pełnoziarniste, mleko i przetwory, choć uwaga na sery pleśniowe z powodu wzrostu ryzyka w ciąży listeriozy, tłuszcze, a także sporo owoców i warzyw. Należy też pić 2-2,5 litra płynów dziennie, najlepiej wody, ponieważ soki zawierają cukier, chyba, że są świeżo wyciskane z owoców. Czego nie wolno? Alkoholu, tym bardziej że nie ma dowodów na jego bezpieczną ilość w organizmie, jedzenia śmieciowego, należy ograniczyć spożywanie soli oraz kawy – do jednej filiżanki dziennie oraz ograniczyć spożycie słodyczy. Należy unikać picia gazowanych napojów.
Co można powiedzieć o rybach? Mają niską wartość kaloryczną, a zawierają białko zwierzęce, ale szczególnie ryby drapieżne zawierają duże ilości rtęci – marlin, miecznik, tuńczyk, rekin, ryba maślana, okoń, węgorz, płoć, dorsz. Najmniej rtęci zawierają śledź, mintaj i łosoś szczególnie norweski.
W ciąży należy dietę suplementować, jednak według rekomendacji substancjami naturalnymi zawartymi w żywności, a takich suplementów jest niewiele. Na pewno należy przyjmować kwas foliowy – 0,4 mg dziennie jeszcze na 6 tygodnie przed ciążą, tym bardziej, że nie ma potwierdzonej skuteczności preparatu przyjmowanego inaczej. Należy także suplementować kwasy omega 3, żelazo, w II połowie ciąży, jod, witaminę D i wybierać te produkty, w których zawarte są dawki zgodne z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.
Jakie są powikłania otyłości w ciąży? To poronienia i poronienia nawykowe, w zaawansowanej ciąży choroba zakrzepowo-zatorowa, nadciśnienie, cukrzyca, wewnątrzmaciczne obumarcie płodu. Otyłość powoduje także trudności w wykonywaniu badań USG, czy KTG płodu. W czasie porodu u kobiet otyłych notuje się brak postępu porodu – nie są w stanie wygenerować wysiłku fizycznego do parcia. Wtedy zazwyczaj stosuje się oksytocynę lub cesarkę, ale ta ostatnia nie jest sposobem na łatwy poród, ponieważ może wiązać się z powikłaniami śródoperacyjnymi oraz trudnościami w gojeniu rany. Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko powikłań, nawet zgonów także płodu, które zdarzają się 2-3 razy częściej niż u kobiet z prawidłową masą ciała.
Seksualność w ciąży jest lepsza przy braku nadwagi. Około 15-30 procent kobiet w ciąży deklaruje stosunek pochwowy, przy czym 23 procent kobiet wybiera pozycję „na jeźdźca”, co 4 kobieta wybiera pozycję klasyczną. Na pewno w ciąży zmienia się stosunek do własnego ciała.