Rola witaminy D w jaskrze
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Tagi: | jaskra, witamina D, stres oksydacyjny, POAG |
Według naukowców niski poziom witaminy D jest niezależnym czynnikiem ryzyka jaskry. Stres oksydacyjny przyczynia się do degeneracji komórek zwojowych siatkówki (RGC) i jaskry oraz wpływa na zmianę reaktywnych form tlenu, które mogą wyzwalać lub zapobiegać apoptozie RGC. W badaniach wysunięto hipotezę, że witamina D odgrywa rolę przeciwutleniacza i tłumi geny biorące udział w zapaleniu.
Wiele złożonych działań prowadzących do uszkodzenia RGC pod wpływem stresu oksydacyjnego jest zróżnicowanych i mogą występować w tym samym czasie. Związek między witaminą D a jaskrą może być konsekwencją zmienionego metabolizmu witaminy D u osób dotkniętych chorobą lub z powodu niskiego poziomu witaminy D.
Badacze zauważyli, że istnieją różne punkty odniesienia dla niskiego poziomu witaminy D i różne sposoby oznaczania poziomu 25 (OH) D w surowicy. Przytoczono ustalenia dotyczące istotnych powiązań między niskim poziomem witaminy D a pierwotną jaskrą otwartego kąta. Badania wykazały, że IOP spadło po podaniu witaminy D, a uczestnicy z jaskrą mieli niższą 25 (OH) D w surowicy.
Istnieją badania, których wyniki są sprzeczne – przedstawiają brak różnic w IOP między uczestnikami z niskim a wysokim stężeniem 25 (OH) D w surowicy.
Niektóre kierunki przyszłych doświadczeń oparte są na analizie wykonanych wcześniej badań, jak analiza domięśniowych, miejscowych lub innych metod suplementacji oraz takich, które określą związek między ekspozycją na słońce a pierwotną jaskrą otwartego kąta.
Witamina D, jako środek przeciwzapalny może odgrywać potencjalną, fizjologiczną rolę w patogenezie POAG wywołanej stresem oksydacyjnym. Prawdopodobnie zaangażowanych jest wiele oddziałujących z sobą czynników fenotypowych, genetycznych, epigenetycznych i środowiskowych.
Badacze zauważyli, że istnieją różne punkty odniesienia dla niskiego poziomu witaminy D i różne sposoby oznaczania poziomu 25 (OH) D w surowicy. Przytoczono ustalenia dotyczące istotnych powiązań między niskim poziomem witaminy D a pierwotną jaskrą otwartego kąta. Badania wykazały, że IOP spadło po podaniu witaminy D, a uczestnicy z jaskrą mieli niższą 25 (OH) D w surowicy.
Istnieją badania, których wyniki są sprzeczne – przedstawiają brak różnic w IOP między uczestnikami z niskim a wysokim stężeniem 25 (OH) D w surowicy.
Niektóre kierunki przyszłych doświadczeń oparte są na analizie wykonanych wcześniej badań, jak analiza domięśniowych, miejscowych lub innych metod suplementacji oraz takich, które określą związek między ekspozycją na słońce a pierwotną jaskrą otwartego kąta.
Witamina D, jako środek przeciwzapalny może odgrywać potencjalną, fizjologiczną rolę w patogenezie POAG wywołanej stresem oksydacyjnym. Prawdopodobnie zaangażowanych jest wiele oddziałujących z sobą czynników fenotypowych, genetycznych, epigenetycznych i środowiskowych.