123RF
Witamina K poprawia wytrzymałość kości
Redaktor: Iwona Konarska
Data: 30.11.2022
Źródło: PAP/Paweł Wernicki
Działy:
Aktualności w Lekarz POZ
Aktualności
Tagi: | witamina K, kości |
Dieta zapewniająca ludziom więcej witaminy K ma związek z niższym ryzykiem złamań kości w starszym wieku – informuje pismo „Food & Function”.
Złamanie kości w starszym wieku może mieć bardzo poważne następstwa, zwłaszcza jeśli chodzi o złamania szyjki kości udowej, które często prowadzą do niepełnosprawności, ograniczenia niezależności, a nawet wyższego ryzyka śmiertelności.
Długoterminowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Edith Cowan University we współpracy z University of Western Australia dotyczyło związku pomiędzy hospitalizacjami z powodu złamań a dietą u prawie 1400 starszych kobiet. Jak wykazały przeprowadzone analizy danych (pochodzących z ponad 14 lat trwania programu Perth Longitudinal Study of Aging Women), dieta bogata w witaminę K1 znacznie zmniejsza ryzyko hospitalizacji.
Kobiety, które spożywały ponad 100 mikrogramów witaminy K1 – co odpowiada mniej więcej 125 g ciemnych warzyw liściastych lub jednej do dwóch porcji warzyw – były o 31 proc. mniej narażone na złamania w porównaniu z uczestniczkami, które spożywały mniej niż 100 mikrogramów witaminy K1. Aktualnie zalecane spożycie dla kobiet w Australii to 60 mikrogramów witaminy K dziennie.
Jeszcze więcej pozytywnych wyników uzyskano w przypadku złamań szyjki kości udowej, a kobiety spożywające najwięcej witaminy K1 miały ryzyko hospitalizacji zmniejszone prawie o połowę (49 proc.).
Jak zaznaczył kierujący badaniem dr Marc Sim, uzyskane wyniki są kolejnym dowodem na korzyści płynące ze spożywania witaminy K1, która – jak wykazano – poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego. – Nasze wyniki są niezależne od wielu ustalonych czynników dotyczących częstości złamań, w tym wskaźnika masy ciała, spożycia wapnia, poziomu witaminy D i powszechnych chorób – powiedział Sim.
– Podstawowe badania dotyczące witaminy K1 wykazały kluczową rolę w karboksylacji białek kości zależnych od witaminy K1, takich jak osteokalcyna, która – jak się uważa – poprawia wytrzymałość kości. Poprzednie badanie ECU wykazało, że spożycie witaminy K1 w diecie poniżej 100 mikrogramów dziennie może być zbyt niskie dla tej karboksylacji – wskazał dr Sim. – Witamina K1 może również promować zdrowe kości poprzez hamowanie różnych czynników resorpcyjnych kości.
– 100 mg witaminy K1 dziennie można łatwo osiągnąć, spożywając od 75 do 150 g warzyw – co odpowiada jednej lub dwóm porcjom – takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, fasolka szparagowa i kapusta – wyjaśnił Sim. Wśród owoców wyróżniają się śliwki, kiwi i awokado.
Długoterminowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Edith Cowan University we współpracy z University of Western Australia dotyczyło związku pomiędzy hospitalizacjami z powodu złamań a dietą u prawie 1400 starszych kobiet. Jak wykazały przeprowadzone analizy danych (pochodzących z ponad 14 lat trwania programu Perth Longitudinal Study of Aging Women), dieta bogata w witaminę K1 znacznie zmniejsza ryzyko hospitalizacji.
Kobiety, które spożywały ponad 100 mikrogramów witaminy K1 – co odpowiada mniej więcej 125 g ciemnych warzyw liściastych lub jednej do dwóch porcji warzyw – były o 31 proc. mniej narażone na złamania w porównaniu z uczestniczkami, które spożywały mniej niż 100 mikrogramów witaminy K1. Aktualnie zalecane spożycie dla kobiet w Australii to 60 mikrogramów witaminy K dziennie.
Jeszcze więcej pozytywnych wyników uzyskano w przypadku złamań szyjki kości udowej, a kobiety spożywające najwięcej witaminy K1 miały ryzyko hospitalizacji zmniejszone prawie o połowę (49 proc.).
Jak zaznaczył kierujący badaniem dr Marc Sim, uzyskane wyniki są kolejnym dowodem na korzyści płynące ze spożywania witaminy K1, która – jak wykazano – poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego. – Nasze wyniki są niezależne od wielu ustalonych czynników dotyczących częstości złamań, w tym wskaźnika masy ciała, spożycia wapnia, poziomu witaminy D i powszechnych chorób – powiedział Sim.
– Podstawowe badania dotyczące witaminy K1 wykazały kluczową rolę w karboksylacji białek kości zależnych od witaminy K1, takich jak osteokalcyna, która – jak się uważa – poprawia wytrzymałość kości. Poprzednie badanie ECU wykazało, że spożycie witaminy K1 w diecie poniżej 100 mikrogramów dziennie może być zbyt niskie dla tej karboksylacji – wskazał dr Sim. – Witamina K1 może również promować zdrowe kości poprzez hamowanie różnych czynników resorpcyjnych kości.
– 100 mg witaminy K1 dziennie można łatwo osiągnąć, spożywając od 75 do 150 g warzyw – co odpowiada jednej lub dwóm porcjom – takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, fasolka szparagowa i kapusta – wyjaśnił Sim. Wśród owoców wyróżniają się śliwki, kiwi i awokado.