Co może poprawić diagnostykę i leczenie alergii?
Rezultaty z badania prowadzonego przez naukowców z Massachusetts General Hospital mogą pomóc w diagnozie i leczeniu alergii poprzez wyszczególnienie potencjalnego markera tych schorzeń oraz nowej strategii terapeutycznej. Wyniki opublikowano w czasopiśmie Nature.
Prawie jedna trzecia populacji świata cierpi na alergie. Schorzenia te są spowodowane przez przeciwciała zwane IgE, które wiążą alergeny takie jak orzeszki ziemne i stanowią bodziec do reakcji, które uwalniają molekuły powodujące objawy alergiczne, a w ekstremalnych sytuacjach prowadzą do potencjalnie zagrażającej życiu anafilaksji.
Badacze zostali wprawieni w zakłopotanie faktem jak u wielu osób krążą przeciwciała IgE bez pojawiania się objawów alergii. Na przykład około połowy osób, u których występują przeciwciała IgE lub wykazują pozytywny test skóry nie ma alergii na orzeszki. Co więcej, niektórzy alergicy przesadzają z objawami, które jednak utrzymywane są na poziomach możliwych do wykrycia z powodu krążących IgE.
W celu zbadania tego zjawiska, Robert Anthony z Center for Immunology and Inflammatory Diseases porównali IgE od osób z alergią od orzeszków ziemnych z IgE od osób bez żadnej alergii. Analiza wykazała zwiększenie w szczególności w pozostałościach cukru zwanego kwasem ślinowym przeciwciał IgE u osób z alergiami na orzeszki ziemne.
Badacze również odkryli, że dodanie kwasu ślinowego do IgE wzmacniało reakcje alergiczne stanowiąc bodziec dla IgE w modelach na zwierzętach, podczas gdy usunięcie kwasu ślinowego z IgE zmniejszało te reakcje i redukowało analilaksję.
- Nasze wyniki sugerują, że oddzielenie ilościowe kwasu ślinowego od IgE może być markerem bardziej rzetelnego rozpoznania schorzeń alergicznych i ich przyczyn jak również jest to nowa strategia leczenia chorujących – powiedział dr Anthony.
Badacze zostali wprawieni w zakłopotanie faktem jak u wielu osób krążą przeciwciała IgE bez pojawiania się objawów alergii. Na przykład około połowy osób, u których występują przeciwciała IgE lub wykazują pozytywny test skóry nie ma alergii na orzeszki. Co więcej, niektórzy alergicy przesadzają z objawami, które jednak utrzymywane są na poziomach możliwych do wykrycia z powodu krążących IgE.
W celu zbadania tego zjawiska, Robert Anthony z Center for Immunology and Inflammatory Diseases porównali IgE od osób z alergią od orzeszków ziemnych z IgE od osób bez żadnej alergii. Analiza wykazała zwiększenie w szczególności w pozostałościach cukru zwanego kwasem ślinowym przeciwciał IgE u osób z alergiami na orzeszki ziemne.
Badacze również odkryli, że dodanie kwasu ślinowego do IgE wzmacniało reakcje alergiczne stanowiąc bodziec dla IgE w modelach na zwierzętach, podczas gdy usunięcie kwasu ślinowego z IgE zmniejszało te reakcje i redukowało analilaksję.
- Nasze wyniki sugerują, że oddzielenie ilościowe kwasu ślinowego od IgE może być markerem bardziej rzetelnego rozpoznania schorzeń alergicznych i ich przyczyn jak również jest to nowa strategia leczenia chorujących – powiedział dr Anthony.