Pomidory i jabłka spowalniają obniżanie się funkcji płuc
Autor: Marta Koblańska
Data: 22.12.2017
Źródło: ScienceDaily/MK
Badanie Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalne obniżanie funkcji płuc w ciągu 10 lat postępowało wolniej pośród byłych palaczy, którzy spożywali dużo pomidorów oraz owoców w szczególności jabłek, co sugeruje, że pewne składniki tego pożywienia mogą pomagać w naprawie uszkodzeń spowodowanych przez palenie papierosów.
Badacze odkryli, że dorośli, którzy jedli średnio więcej niż dwa pomidory oraz więcej niż trzy porcie świeżych owoców dziennie charakteryzowali się wolniejszym obniżeniem funkcji płuc w porównaniu do tych, którzy spożywali mniej niż jednego pomidora lub jedną porcję owoców dziennie. Efekt ochronny był zauważany jedynie dla owoców i warzyw, a nie żywności przetworzonej.
Badanie ufundowane przez Komisję Europejską oraz imperial College w Londynie również wykazało wolniejsze obniżenie funkcji płuc pośród dorosłych, którzy albo nie przestali palić, albo rzucili palenie, ale spożywali wiele pomidorów. Słaba funkcja płuc wiązała się z ryzykiem zgonu z powodu wielu chorób, w tym POCHP, serca oraz raka płuca. Odkrycie zostało opublikowane w European Respiratory Journal.
Zdaniem badaczy ich wnioski wskazują, że dieta może wspomóc mechanizmy naprawcze płuc po ich uszkodzeniach oraz wskazuje na potrzebę rekomendacji dietetycznych w szczególności dla osób w grupie ryzyka zachorowania na przykładowo POCHP.
Na potrzeby badania naukowcy ocenili dietę i funkcję płuc 650 dorosłych w roku 2002 i powtórzyli testy funkcji płuc w tej samej grupie 10 lat później. Uczestnicy badania pochodzili z Niemiec, Norwegii oraz Wielkiej Brytanii. Byli palacze, którzy spożywali wiele pomidorów oraz owoców charakteryzowali się o około 80 ml wolniejszą utratą funkcji płuc.
Badanie ufundowane przez Komisję Europejską oraz imperial College w Londynie również wykazało wolniejsze obniżenie funkcji płuc pośród dorosłych, którzy albo nie przestali palić, albo rzucili palenie, ale spożywali wiele pomidorów. Słaba funkcja płuc wiązała się z ryzykiem zgonu z powodu wielu chorób, w tym POCHP, serca oraz raka płuca. Odkrycie zostało opublikowane w European Respiratory Journal.
Zdaniem badaczy ich wnioski wskazują, że dieta może wspomóc mechanizmy naprawcze płuc po ich uszkodzeniach oraz wskazuje na potrzebę rekomendacji dietetycznych w szczególności dla osób w grupie ryzyka zachorowania na przykładowo POCHP.
Na potrzeby badania naukowcy ocenili dietę i funkcję płuc 650 dorosłych w roku 2002 i powtórzyli testy funkcji płuc w tej samej grupie 10 lat później. Uczestnicy badania pochodzili z Niemiec, Norwegii oraz Wielkiej Brytanii. Byli palacze, którzy spożywali wiele pomidorów oraz owoców charakteryzowali się o około 80 ml wolniejszą utratą funkcji płuc.