Specjalizacje, Kategorie, Działy

Strach jeść to, co podają w szpitalach

Udostępnij:
Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy czy niespełnianie wymagań sanitarnych – to wyniki kontroli szpitali i firm dostarczających posiłki do nich. Inspekcja Handlowa i Sanepid wspólnie sprawdziły jakie posiłki są podawane pacjentom. Pacjentów karmiono produktami, którym minął termin ważności.
W połowie roku Państwowa Inspekcja sanitarna sprawdziła żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, zbadała 99 firm cateringowych produkujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali.

- Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły niespełniania wymagań higieniczno-sanitarnych oraz niezgodności w zakresie żywienia pacjentów – czytamy w komunikacie Sanepidu.

Do najczęściej powtarzających się niezgodności w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych należały:

- przechowywanie żywności po terminie przydatności do spożycia,

- brak segregacji produktów w urządzeniach chłodniczych, nieprawidłowe przechowywanie żywności,

- nieprawidłowy transport oraz wydawanie posiłków pacjentom.

W trakcie kontroli kierujący placówkami niejednokrotnie podkreślali, że problemy z jakością posiłków to efekt niskiej stawki żywieniowej i niewystarczających nakładów finansowych na wyżywienie. - Należy zauważyć, że poprawa jakości żywienia w szpitalach poprzez realizację zaleceń pokontrolnych ma charakter dobrowolny, gdyż obszar ten nie jest uregulowany prawnie - konkluduje Sanepid.
 
Patronat naukowy portalu:

prof. dr hab. n. med. Halina Batura-Gabryel, kierownik Katedry i Kliniki Pulmonologii, Alergologii i Onkologii Pulmonologicznej Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.