Neurodietetyka – pierwszy taki kierunek studiów w Polsce
Tagi: | neurodietetyka, dietetyka, zasady żywienia, schorzenia neurologiczne, zaburzenia neurorozwojowe, Agnieszka Białek-Dratwa |
Śląski Uniwersytet Medyczny otwiera – jako pierwsza uczelnia w Polsce – kierunek studiów podyplomowych o nazwie neurodietetyka, który będzie doskonalił i poszerzał kompetencje teoretyczne i praktyczne miedzy innymi w zakresie zasad żywienia zarówno wcześniaków, jak i seniorów z zaburzeniami neurorozwojowymi oraz schorzeniami neurologicznymi.
Jak podkreślają specjaliści związani z Katedrą Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu oraz Kliniki Neurorehabilitacji Wydziału Nauk Medycznych w Katowicach, konieczność uruchomienia kierunku ma związek z rosnącym zapotrzebowaniem w zakresie diagnozy i terapii zaburzeń odżywiania oraz połykania w schorzeniach neurologicznych.
Eksperci zwracają również uwagę na zwiększającą się liczbę dzieci z różnymi dysfunkcjami rozwojowymi oraz chorobami neurologicznymi, a także rosnącą liczbę dorosłych wymagających terapii żywieniowej w chorobach neurologicznych.
– Neurodietetyka to kierunek, który będzie doskonalił i poszerzał kompetencje teoretyczne i praktyczne w zakresie zasad żywienia wcześniaków, niemowląt, dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów z zaburzeniami neurorozwojowymi oraz schorzeniami neurologicznymi – tłumaczy dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa, koordynator kierunku.
– Rosnąca liczba osób z dysfunkcjami ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego niesie za sobą potrzebę posiadania holistycznej wiedzy, która daje możliwości prawidłowego diagnozowania niedoborów żywieniowych, wdrażania dietoterapii, a także odpowiedniego leczenia żywieniowego u pacjentów z różnymi chorobami o podłożu neurologicznym. Studia mają charakter interdyscyplinarny. Obejmują moduły przedmiotowe: medyczne, neurologopedyczne, neuropsychologiczne oraz dietetyczne – dodaje ekspertka.
Studia będą trwały dwa semestry, zajęcia będą odbywać się w formie hybrydowej, natomiast zajęcia praktyczne będą realizowane na oddziałach Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego im. prof. Kornela Gibińskiego w Katowicach oraz Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka im. św. Jana Pawła II SUM w Katowicach.
Adresowane są dla dietetyków i lekarzy zainteresowanych poszerzeniem swoich kompetencji z zakresu neurodietetyki.