Internetowa baza szkodliwych dla zdrowia izomerów trans
Autor: Alicja Kostecka
Data: 27.04.2018
Źródło: IŻŻ/AK
Tagi: | izomery trans |
Można już korzystać z pierwszej części elektronicznej bazy izomerów trans - szkodliwych dla zdrowia składników wielu produktów spożywczych, która stworzył Instytut Żywności i Żywienia.
Izomery trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych (np. w przetworach mlecznych czy wołowinie). Jednak ich istotnym źródłem w diecie współczesnego człowieka jest żywność wytwarzana przemysłowo. Izomery te mogą również powstawać w procesie utwardzania tłuszczów roślinnych i rybnych. Izomery trans powstają także podczas długotrwałego smażenia bez zmieniania oleju np. frytek, pączków. Izomery trans obecne są np. w margarynach twardych - w kostce, tłuszczach cukierniczych, chipsach, produktach typu fast food, zupach w proszku, przekąskach. Wiążą się one z ryzykiem wielu chorób, w tym nowotworów złośliwych.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by w diecie zapewniającej odpowiednią wartość odżywczą spożycie izomerów trans nie przekraczało zalecanego przez WHO maksymalnego poziomu 1 proc. energii z całodziennej diety.
Instytut Żywności i Żywienia udostępnił właśnie pierwszą części bazy izomerów trans, która pełni funkcje informacyjne i edukacyjne. Obecnie w bazie dostępnych jest 568 produktów, w siedmiu kategoriach na temat zawartości izomerów trans (wartości średnie, minimalne i maksymalne) w produktach spożywczych. Są to: koncentraty spożywcze, mleko i przetwory mleczne, produkty typu fast food, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia, tłuszcze roślinne, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, ziarna zbóż i produkty zbożowo-mączne. Z czasem baza ma się powiększyć o nowe kategorie, w tym słodkie kremy do smarowania, pączki i drożdżówki, zupy z makaronem typu nudle.
Informacje udostępnione na stronie www.izomery.izz.waw.pl. Informacje te mogą także być wykorzystane w badaniach naukowych, np. do oceny narażenia na izomery trans w różnych grupach populacyjnych oraz oceny korelacji pomiędzy pobraniem izomerów trans z dietą a ryzykiem zachorowalności i umieralności na różne choroby.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by w diecie zapewniającej odpowiednią wartość odżywczą spożycie izomerów trans nie przekraczało zalecanego przez WHO maksymalnego poziomu 1 proc. energii z całodziennej diety.
Instytut Żywności i Żywienia udostępnił właśnie pierwszą części bazy izomerów trans, która pełni funkcje informacyjne i edukacyjne. Obecnie w bazie dostępnych jest 568 produktów, w siedmiu kategoriach na temat zawartości izomerów trans (wartości średnie, minimalne i maksymalne) w produktach spożywczych. Są to: koncentraty spożywcze, mleko i przetwory mleczne, produkty typu fast food, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia, tłuszcze roślinne, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, ziarna zbóż i produkty zbożowo-mączne. Z czasem baza ma się powiększyć o nowe kategorie, w tym słodkie kremy do smarowania, pączki i drożdżówki, zupy z makaronem typu nudle.
Informacje udostępnione na stronie www.izomery.izz.waw.pl. Informacje te mogą także być wykorzystane w badaniach naukowych, np. do oceny narażenia na izomery trans w różnych grupach populacyjnych oraz oceny korelacji pomiędzy pobraniem izomerów trans z dietą a ryzykiem zachorowalności i umieralności na różne choroby.