GASTROENTEROLOGIA
Choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czynniki wpływające na podniesienie jakości życia pacjentów ze zgagą.

Udostępnij:
Stosowanie inhibotorów pompy protonowej jest tak samo ważne jak czynniki takie jak normalizacja masy ciała, unikanie obcisłych ubrań, żywności powodującej zgagę oraz rezygnacja z używek.
Bardzo ważna dla lekarzy pracujących z pacjentami chorującymi na GERD jest edukacja chorych, w jaki sposób mogą polepszyć jakość życia. Często pacjenci, którzy mają objawy zgagi leczą się sami, bądź
w porozumieniu z farmaceutą i bardzo długo nie trafiają na wizytę do lekarza.
Pacjenci cierpiący na zgagę mają obniżoną jakość życia (fizyczną, emocjonalną i psychiczną). Badania pokazują, że pacjenci z GERD mają upośledzoną jakość życia. Spada ich aktywność zawodowa, produktywność, mają oni obniżoną jakość snu.
Jednak diagnoza musi być postawiona ostrożnie, gdyż nie wszyscy pacjenci cierpiący na zgagę mają GERD. Taki pacjent może mieć inne zaburzenia, takie jak m.in. niewydolność serca czy problemy z płucami. 60-70% pacjentów, z odczuwanym przez nich objawem zgagi ma choroby nienadżerkowe, podczas gdy około 40% z nich choruje na zapalenie przełyku. W ustaleniu rozpoznania bardzo istotny jest wywiad. Ważnym elementem wywiadu lekarskiego jest pytanie o przewlekły kaszel, problemy z przełykaniem albo spadek wagi ciała.
Stosowanie inhibitorów pompy protonowej jest tak samo ważne jak normalizacja masy ciała, unikanie obcisłych ubrań, żywności nasilającej objawy zgagi oraz unikanie używek typu alkoholu, kofeiny czy zaprzestanie palenia. Ważnym czynnikiem jest również spanie w pozycji, w której głowa znajduje się w pozycji nieco uniesionej.
Celem terapii pacjentów ze zgagą jest złagodzenie tego objawu, uzyskanie długiego okresu remisji oraz leczenie powikłań, co w istotny sposób wpływa na polepszenie jakości życia tych pacjentów.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.